EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40697

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Binnenziekenhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Binnenziekenhuis

Beschrijving

Een verpleegkamer van het R.K. Binnenziekenhuis, gelegen tussen de Vestdijk en de Jan van Lieshoutstraat, op de plek waar nu de Heuvelgalerie staat. Het ziekenhuis was in feite in 1929 ontstaan uit het in 1893 gebouwde klooster van de Paters Redemptoristen. In die tijd moesten bezoekers die bij hun naasten op ziekenbezoek kwamen een dubbeltje betalen bij de "Lange Jan" bij de ingang. Het steeds verder uitgebreide complex werd op 6 december 1942 zwaar getroffen bij het Sinterklaasbombardement, met 26 doden tot gevolg. Na de oorlog werden alle verpleeg- en opleidingsgebouwen (het complex huisvestte o.a. een school voor arme kinderen en een huishoudschool) in 1954 overgedragen aan de nieuw gevormde Stichting R.K. Binnenziekenhuis van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid. De ziekenzorg was voornamelijk in handen van de Zusters van Liefde.
In 1968 werd begonnen met de bouw van een nieuw ziekenhuis in Woensel, dat in 1973 opende als Catharinaziekenhuis. Deze naam is bewust gekozen, want de Heilige Catharina van Alexandrië is immers ook de patroonheilige van de St. Catharinakerk in de binnenstad, van waaruit het initiatief tot een nieuw en groter ziekenhuis tot stand kwam. Zij is tevens de beschermheilige van ziekenhuizen.
Het R.K. Binnenziekenhuis is in 1974 gesloopt, met uitzondering van een vleugel uit 1957 aan de Vestdijk, die nog jarenlang heeft dienstgedaan als verzorgingstehuis Ravenshof. Uiteindelijk is ook deze vleugel gesloopt en vervangen door de appartementen van de Sophia van Veenendaalstate.
Zie ook foto 40696. (Red.)


Geplaatst op

16-11-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto