EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40639

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Elzentlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

St Joriscollege-St Catharinalyceum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St. Joriscollege

Beschrijving

Het St. Joriscollege aan de Elzentlaan in villapark Den Elzent.
Al in 1919/1920 werd de R.K. Hoogere Burgerschool met Middelbare en Hoogere Handelsschool opgericht. In 1924 werd een nieuw gebouw betrokken aan de Elzentlaan met de naam St. Joriscollege. In hetzelfde complex kwam ook een St. Catharinalyceum, maar aan de Jacob Catslaan / Tollenslaan, want jongens en meisjes waren immers nog strikt gescheiden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw flinke schade op door bombardementen, die gelukkig hersteld kon worden. Door de flinke naoorlogse aanwas van leerlingen werd in 1953 aan de Jacob van Maerlantlaan een nieuw gebouw betrokken door het St. Catharinalyceum. Zes jaar later fuseerden de HBS-afdelingen van St. Joris en St. Catharina en kwamen samen op de locatie van het St. Joriscollege. Er was toen voor het eerst sprake van gemengd onderwijs, de strikte scheiding tussen jongens en meisjes werd opgeheven. In 1968 werd ook het St. Catharinalyceum een gemengde school, onder de nieuwe naam Van Maerlantlyceum.
In 1966 was de school al uitgebreid met een gymnasiumopleiding en veranderde de naam in St. Jorislyceum. Dat fuseerde in 1970 met MAVO Eikenburg, waarna een nieuw schoolgebouw werd betrokken op het terrein van Eikenburg: het nog altijd bestaande St. Joriscollege.
Na enkele jaren leegstand werd het vroegere gebouw aan de Elzentlaan, een monument, verbouwd tot luxe appartementen met de naam Hoog Elzent. Wat ooit de (gescheiden) binnenplaats was van St. Joriscollege en St. Catharinalyceum heet nu Knuvelderlaan. (red.)


Geplaatst op

16-11-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto