EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40577

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Wilhelminaplein

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Centrum

Onderwerp 3.:

Philips Medische Dienst

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wilhelminaplein

Beschrijving

Het Wilhelminaplein in een tijd dat het leven een paar tandjes langzamer ging dan nu. Het plein is nog onverhard en het enige verkeer is een paard met wagen.
Aan de overkant van de Willemstraat zien we de Philips Polikliniek van de Philips Medische Dienst met ernaast de villa van dokter Burger, de oprichter van deze dienst. Rechts op het plein is nu voornamelijk horeca gevestigd. waaronder sinds 1971 ook een roemruchte kroeg die de naam van het plein draagt. Een aantal panden op de foto, met uitzondering van de Philips Medische Dienst, staat er nog steeds. We durven het jaartal van deze foto niet te schatten. Zie ook o.a. 40582 en 40583. (Red.)


Geplaatst op

27-10-2022

Reacties:

Datum: 27-10-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Op de grote versie foto zie je dat het plein al verhard is met kleine steentjes. Links zie ik een pand dat ik nooit gekend heb, toen ik daar in de buurt woonde (1940-1951). Het is dat pand waar kennelijk een bedrijf gevestigd was, gezien de belettering. Ik weet ook niet of het gebouw op de achtergrond al in gebruik was bij de medische dienst van Philips. Er is na de oorlog wel, op dezelfde plek, een nieuw gebouw neergezet voor de medische dienst van Philips. Toen ik klein was zat er in de Willemstraat een personeelsbureau en een kliniek van Philips, maar die zaten een stuk dichter bij de Emmasingel.


Datum: 27-10-2022
Naam: P R F van der Cingel  
img

Foto's 40582 en 40583 zijn veel ouder. Vooral aan de kleding van de meisjes is dat te zien. Mijn moeder droeg zulke kleding in de jaren '20 van de vorige eeuw. De kleding van de jongens op de tweede foto zegt wat minder over de tijd, maar de foto stamt zeker ook van voor de oorlog. Het Wilhelminaplein was in de vakantieweek een van de vaste plekken waar de kermis elk jaar kwam. Ja, vakantieweek, tot de oorlog was vakantie nog lang geen vanzelfsprekendheid en men vond een hele week al heel wat. In die week waren elders in de stad ook kermisattracties te vinden en de kermisklanten liepen dan van het ene plein naar het andere; Woenselse Markt, Eedenplein, Markt, en als ik me niet vergis, ook op het Gerardusplein. Die kermistraditie werd na de oorlog voortgezet.