EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40484

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Stadsbus / Lijnbus

Onderwerp 2.:

Busstations

Onderwerp 3.:

Stationsplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
18 Septemberplein

Beschrijving

Op de voorgrond de rotonde van het 18 Septemberplein met de ingang naar het Stationsplein waar zich het busstation bevindt. Het standbeeld van 'Mijnheer Anton' staat hier op de hoek van het busstation met de weg naar de Vestdijktunnel, waar het tot 1977 zou blijven staan. Daarna verhuisde het naar het plein pal voor het stationsgebouw. Ook zien we enkele bussen van de Eindhovense Stadsautobusdienst (de City), het chauffeursverblijf (de witte keet) en natuurlijk het in 1956 geopende Centraal Station. Hoe anders ziet het er hier nu uit! (Red.)


Geplaatst op

24-10-2022

Reacties:

Datum: 27-10-2022
Naam: Sierd Loman  
img

De bussen die tussen de perrons staan zijn van de Zuid-Ooster. Dit bedrijf werd in 1949 gevormd door de fusie van Vitesse uit Moergestel en Maas Buurtspoorweg uit Gennep. Op de foto dragen de bussen nog het oude embleem met de gestileerde vleugels. De rechter bus heeft een tijdelijk embleem in de overgang naar het nieuwe logo. Wél heeft de Zuid-Ooster hier inmiddels ruimte gekregen op het busstation. Aanvankelijk waren er alleen perrons voor De City. Zie ook foto 20423. Hier ontstond toen al ruimtetekort, omdat er alleen maar plaats was voor de buslijnen tot en met de letter H. Lijn K stond aan de zijkant. Het chauffeursverblijf (waar de chauffeurs staan) is er ook later pas bijgekomen. Achter het verblijf kun je nog nét een paar reservebussen van De City zien staan. Afgaande op het type busmaterieel is mijn schatting dat dit nog 1958 is. Zeker niet later dan 1959.


Datum: 29-10-2022
Naam: bert van herk  
img

Staan die bussen niet verkeerd om, de kont naar voren? De buspaaltjes staan op de kop van de heuveltjes, de voorkant voor de bus om in te stappen. Om de neus weer in de wind te zetten moeten ze een flinke draai maken zo.


Datum: 01-11-2022
Naam: Hans Mulders  
img

Ja Bert, dat klopt. Bussen kwamen rechtsonder binnengereden en maakten een lus voor het stationsgebouw om vervolgens bij het juiste perron te gaan staan. Met de voorkant richting uitgang. Vaak genoeg daar staan wachten op vertrek.


Datum: 02-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dat klopt gedeeltelijk Bert. De stadsbussen stonden andersom, maar de Zuid-Ooster bussen stonden altijd zo.


Datum: 03-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Bert en Hans, volgens mij reden alle bussen de lus tegen de klok in. Daar de Zuid-Oosterbussen, in tegenstelling tot de stadsbussen, zo de draai niet konden nemen om tussen de perrons uit te komen, reden die vanaf de in-/uitgang direct tussen de perrons en dienden dus bij het wegrijden de lus links te maken.


Datum: 04-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Op die perronnetjes moet je niet achteraan in de rij gaan staan met koopavond of als de mensen afgewerkt zijn, lijkt mij. De bus die daartussen moet staan, rijdt geheid met zijn linker achterwiel over de randen van het heuveltje dat aan de linkerkant ligt. Giovanni, waarom konden de Zuid-Oosterbussen die draai niet nemen en de stadsbussen wel? Die bussen zijn even lang. Ik denk dat het bussen zijn die buiten dienst zijn en daar zo geparkeerd staan, want langs de schaftkeet staan er al twee. Zodat de passagiers die willen instappen kunnen zien dat die bussen (nog) niet in dienst zijn. Als ze gaan rijden moeten ze linksaf om op de rotonde te komen. Je ziet dat het laatste perronnetje aan de linkerkant op de foto korter is dan al die andere om zo die draai te kunnen maken om de weg op te kunnen. Ik vind het een prachtige foto, 60 tot 70 jaar oud, en in nog zo'n goede staat.


Datum: 07-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Hoi Bert. De stadsbussen konden de draai wel nemen, omdat de perrons daarvan verder naar links lagen. Dat kun je o.a. zien aan de bestemmingsborden op de kopse kant van deze perrons. Ik was een menneke van ongeveer 12, dus ik zou mij kunnen vergissen.


Datum: 07-11-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Was er ten tijde van deze situatie ook al koopavond?


Datum: 07-11-2022
Naam: nol  
img

Beste Bert van Herk, die langeafstandsbussen hadden een lange wielbasis en de stadsbussen een korte om de draai te kunnen maken.


Datum: 09-11-2022
Naam: Sierd Loman  
img

De perrons hebben steeds andere indelingen gekend naarmate er meer stadslijnen bijkwamen. In de eerste situatie (1956) hadden de Zuidoosterbussen er nog geen plaats. Er waren alleen de langere perrons voor de lijnen, A, B, D, E en C/H. Lijn K stond bij het beeld van Philips (die haltepaal is goed te zien op deze foto). Toen de Zuidooster erbij kwam moest alles opschuiven en kregen de lijnen E en C/H een verkort perron, vanwege de glooiende buitenvorm van het busstation. Toen er de stadslijnen L, M en R bij kwamen moest de Zuidooster 1 perron inleveren. Lijn L kwam langs de stoeprand aan de spoorzijde (bij de automatiek) te staan. M/R op de laatste perrons, die door het opschuiven waren vrijgekomen. Het probleem werd groter toen er ook nog de lijnen S en V bijkwamen. De Zuidooster leverde weer 1 perron in en lijn V kwam op de plaats van de opgeheven lijn K. Lijn S kwam weer achteraan op de vrijgekomen perrons. Deze laatste situatie heeft niet lang meer geduurd omdat alles verhuisde naar Neckerspoel.


Datum: 11-11-2022
Naam: nol  
img

Ik geleuf da Bertjes me nie geleuft ...


Datum: 14-11-2022
Naam: bert van herk  
img

Hallo Nol, Bertjes geleuft oe wel hur. eg wel. Alleen Bertjes kon niet eerder reageren, hij was een paar dagen niet in Eindhoven, hij zat weer in Harlingen (een prachtig en mooi stadje met een prachtig verleden). Ik ga er regelmatig naar oe met mijn camera, een kleren eind rijden. Hij weet ook dat je in Harlingen ook kunt internetten maar dat is iets wat je niet doet als je met 5 man op het terras zit voor je hotel. Ik laat altijd mijn laptop thuis, maar ik heb wel voldoende geheugenkaartjes bij. Vier dagen lang en daarbij wordt Eindhoven in Beeld maar twee keer ververst in de week, das jammer. Als je een keer gekeken hebt dan kan je wel 2/3 dagen overslaan, zo weet je onderhand niet meer wat je commentaar was, en dat je het weer vergeten bent wat je geschreven hebt. Dus snel reageren haalt niks uit. Jammer. Maar nol het zou best kunnen dat deze bussen een een ander chassis hebben. Ik ben niet zo op de hoogte van bussen. Ik ben helemaal geen auto man. Ik ging er van uit, van het geen ik op de foto zag. Ja Nol zo leer je weer wat bij.


Datum: 19-11-2022
Naam: bert vanherk  
img

Je zag ook regelmatig dat er twee bussen op één perron stonden. De eerste bus was aan het laden, en een tweede bus sloot achter hem aan. maar die was dan weer van een andere lijn.