EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40184

Bijdrager:

Jaar:

1936

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

217 Looiakkers

Straat:

Stadswandelpark

Onderwerp 1.:

Parken / Speeltuinen

Onderwerp 2.:

Stadsparken

Onderwerp 3.:

Stadswandelpark

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stadswandelpark

Beschrijving

De grote vijver in het Stadswandelpark. Het Stadswandelpark begon zijn bestaan als  Landgoed Den Elzent van tabaksfabrikant H.F.C. Coolen. Hij had hier een buitenplaats, die hij  in 1876 verkocht aan de Amsterdamse koopman B.H.A. Sinkel, bekend van de Winkel van Sinkel. Deze kocht er nog een stuk grond bij en liet Leonard Springer een tuin in landschapsstijl ontwerpen. Sinkel heeft er echter niet lang van kunnen genieten want hij overleed niet veel later.
Het gebied werd vervolgens in vier delen verkocht. Het deel waarin het koetshuis lag (het latere Stadspaviljoen) werd gekocht door het Eindhovensch Mannenkoor, dat er ook een muziekkiosk liet bouwen.
In 1916 werd het hele terrein aangekocht door de gemeente Eindhoven, oorspronkelijk met de bedoeling er woningen te bouwen. G.C. Kool, de directeur van de Dienst Gemeentewerken, pleitte echter vurig voor de aanleg van een park. En met succes. De buitentuin van het mannenkoor werd als openbaar park ingericht en in 1921 in gebruik genomen. De andere delen werden één voor één eveneens door de gemeente aangekocht en het was Dirk Tersteeg die een nieuw ontwerp maakte, daarbij het oorspronkelijke ontwerp van Springer inachtnemend.
In 1929 werd het laatste deel, eigendom van de Zusters Ursulinen, aan de Stratumsedijk aangekocht. Daar waar nu het grasveld naast het Parktheater is hadden zij villa Sancta Ursula. Dat heeft later ook nog enkele jaren dienst gedaan als gemeentehuis van Eindhoven voordat het gesloopt werd.
Begin jaren '30 van de 20e eeuw werd het plan van Tersteeg geheel ten uitvoer gebracht. In 1931 kreeg het nieuw ontstane park officieel de naam Stadswandelpark.
In het jaar van de foto, 1936, werd bij de kleine vijver in het park het Radiomonument opgericht. Dat herinnert aan de eerste transcontinentale radioverbinding tussen Eindhoven in Nederland en Bandung (vroegere naam Bandoeng) in toenmalig Nederlands-Indië ("Hallo, Bandung?"), het huidige Indonesië. (Red.)


Geplaatst op

29-08-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto