Fotonr.: 40150
Bijdrager Museum Kempenland
Jaar: 1920
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Jan van Hooffstraat/Korenstraat*
Locatie 2.: Centrum |111 Binnenstad |Markt
Onderwerp.: Gebouwen |Gemeentehuizen |Eindhoven, Rechtestraat
Onderwerp 2: Gebouwen |Ansichtkaarten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Stadhuis Rechtestraat

Beschrijving Op de achtergrond het voormalige stadhuis in de Rechtestraat, gefotografeerd vanuit de Korenstraat (nu Jan van Hooffstraat). Met een moderne blik lijkt het meer op een kerk. Het was een neogotisch gebouw, ontworpen door stadsarchitect Johannes van Dijck. Evenals zijn voorganger stond het aan de Rechtestraat. Het neogotische gebouw werd door de gemeente Eindhoven in gebruik genomen in 1869, maar bleek reeds tijdens het interbellum niet meer te voldoen qua grootte. Tijdens de wederopbouw voorzagen de plannen in sloop en de bouw van een nieuw stadhuis, mede met het oog op een (uiteindelijk niet uitgevoerde) verkeersdoorbraak. In 1967 ging het tegen de vlakte. Ambtenaren verhuisden naar het nieuwe stadhuis aan het Stadhuisplein. Op de plaats van het oude stadhuis werd een winkelpand (schoenwinkel) gebouwd. Zie ook foto's 1259 en 53022. (Red.)
Geplaatst op 01-09-2022

Reacties

Datum: 02-09-2022
Naam: paul van der Cingel img

De foto is genomen vanaf de Markt. De Korenstraat is het straatje tussen Rechtestraat en de Markt.


Datum: 12-09-2022
Naam: Eric Kemperman img

De gelijkenis met een kerk deel ik niet. Ik vind het meer lijken op een kasteeltje, van het type dat je in België nog steeds heel veel ziet. Overigens schijnt het ontwerp gebaseerd te zijn op het voorgaande stadhuis (uit 1554), zie foto 754.


Datum: 12-09-2022
Naam: bert van herk img

De trap voor het bordes ontbreekt nog. Kijk eens op foto 53236; dat gedrocht hebben we er voor terug. En die bruine streep aan de linkerkant tussen die twee gebouwen van boven naar beneden is een restant van een muur van het oude stadhuis, zegt de Van Abbestichting vol trots. Dat is toch mooi blijven staan. (Hebben we toch nog iets.)


Datum: 14-09-2022
Naam: bert van herk img

ik zie er heel iets anders in. Ik zie een verdwenen pand dat met veel ergernis, ook nu nog, zonder vergunning is weggesloopt. Voor een doos sigaren.