EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40046

Bijdrager:

Jaar:

1970

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Binnenstad en De Bergen

Beschrijving

De binnenstad met op de voorgrond de wijk De Bergen op een foto van 19 juni 1970 (met dank aan Cornelis van de Ven voor deze exacte fotodatum).
Het Frederik van Eedenplein (rechtsonder) is nog onbebouwd, het TD-gebouw kwam pas later. Dit open terrein werd gebruikt voor o.a. weekmarkten en kermissen.
Op de hoek Grote Berg - Deken van Somerenstraat het voormalige politiebureau, later in gebruik bij de Sociale Dienst (Dienst WZI) van de gemeente. Het voormalige gezellenhuis aan de Don Boscostraat was ooit veel groter dan nu, de rechtervleugel is vervangen door appartementen met een binnenterrein (het Luciferterrein, genoemd naar de luciferfabriek die hier ooit stond). Helemaal linksonder in de hoek zien we een deel van de brandweerkazerne.
Op de hoek Grote Berg - Wal - Paradijslaan heeft het Eindhovens(ch) Dagblad nog haar kantoor en tevens uitgiftepunt.
Appartementencomplex Groot Paradijs, waar eens de textielfabriek van de fa. Keunen stond, is nog onbebouwd en in gebruik als parkeerterrein. Aan de overzijde van de Wal is het gebouw van Bank Van Mierlo & Zn nog niet overgenomen door de ABN-bank, dat dit pand opnam in een veel groter bankgebouw.
Wat verder naar boven zien we het parkeerterrein aan de Smalle Haven en aan de overzijde van de Vestdijk het fabriekscomplex van sigarenfabrikant Philip Morris (voorheen sigarenfabrikant Mignot & De Block). Hotel Pullman Cocagne heette nog "gewoon" hotel Cocagne. Tegenover Cocagne is het Binnenziekenhuis nog vol in bedrijf, drie jaar later zal dit vervangen worden door het nieuwe Catharinaziekenhuis in Woensel.
Gaan we wat meer naar links, dan zien we aan de Vestdijk nog het Vendomusgebouw (onderdeel van V&D-moederbedrijf Vendex). Onderin dat Vendomusgebouw, in feite een overdekt winkelcentrum, zat een visrestaurant dat waarvan de visluchten vaak de straat bereikten, iets wat niet iedereen kon waarderen.
Het prachtige neogotische stadhuis aan de Rechtestraat was drie jaar eerder gesloopt voor een weg die er nooit zou komen. Ook de villa van notaris Fens viel om dezelfde reden ten prooi aan de sloophamer. Het Hooghuis is nog niet gebouwd. (Red.)
 


Geplaatst op

11-08-2022
Geen reacties gevonden bij deze foto