EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

40035

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

724 Bennekel-Oost

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Gestel

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gestel Bennekel

Beschrijving

Opvallend op deze foto uit 1950 is de geringe bebouwing van Gestel. Onderaan horizontaal de loop van de Dommel. Verticaal door het midden de Bennekelstraat. De lintbebouwing linksbovenaan volgt de Hoogstraat. Rechtsboven is de toren van de St.-Lambertuskerk te zien, gelegen aan de Hoogstraat. Rechtsboven loopt de Bayeuxlaan. (Red.)


Geplaatst op

18-07-2022

Reacties:

Datum: 29-07-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

Als deze foto van 1950 is, dan is rechts op de foto volgens mij waar te nemen de ontwikkeling van de voetbalvelden van voetbalvereniging Veloc.


Datum: 30-07-2022
Naam: wil van hout  
img

De huizen linksonder zijn in 1954 opgeleverd. Als eerste bewoner heb ik daar weet van. Of het werk al zo ver was, kan ik niet zien. Mijn schrijven met betrekking 70-jarig huwelijk: het was deze week geen 72 jaar geleden, maar 70 jaar. Het zal reeds eenieder duidelijk geweest zijn.


Datum: 03-08-2022
Naam: Eric Kemperman  
img

Volgens mij is rechtsboven niet de Bayeuxlaan, want die loopt pas vanaf de rondweg (kwam pas later) over de oude loop van het Bels lijntje. De nieuwbouw rechtsboven ligt tussen Scheidingstraat en Gestelsestraat, en is m.i de Brederolaan. Is de bebouwing linksboven de Maycrete huizen?


Datum: 04-08-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Ja Eric, dat lijkt mij ook. De Limburglaan begon bij de Laagstraat in Gestel en liep naar de Botenlaan in Strijp. Voor het grootste gedeelte was er geen bebouwing. De huizen linksboven zijn ook volgens mij de maycretehuisjes, die ook op enkele andere plaatsen in Eindhoven kort na de oorlog zijn gebouwd. Eind jaren veertig werd ook de Hastelweg doorgetrokken en ook die huizen waren betrekkelijk klein. De belangrijkste oorzaken waren tekort aan bouwmaterialen, er moest zo ontzettend veel hersteld en gebouwd worden, en haast. De kwaliteit van de bouwmaterialen was ook niet geweldig om het maar vriendelijk te zeggen. En Martin, ik denk ook dat Veloc daar kwam. Blauwe broek en gele trui.


Datum: 04-08-2022
Naam: Bert van Diepen  
img

De Bayeuxlaan loopt tussen de Boutenslaan en de kruising met de St.Claralaan/Sibeliuslaan over het oude spoortracé van het Bels lijntje. Die spoorlijn is opgebroken in 1959/1960, dus dateert de Bayeuxlaan van daarna.


Datum: 05-08-2022
Naam: pima van gestel  
img

Ja, rechtsonder is inderdaad waar Veloc is gekomen. Dit is de Viottastraat en Obrechtlaan. De ingang van Veloc was in de Obrechtlaan tegenover het hoekhuis waar de familie De Wit heeft gewoond. Op het lege veld links is later de Maria Middelareskerk gekomen en staat nu de Pastoorbrockenflat. Je ziet op de foto de kleine huisjes van de Averkampstraat. Ook heeft op dit lege veld een school gestaan en wijkgebouw De Ketting. Ik zie op de foto wel de Reinkenstraat, die uitkomt op de Hoogstraat, maar nog niet de Tinelstraat. Je ziet inderdaad ook de Bennekelstraat met daarachter nog de Jan Hollanderstraat. Zo te zien waren de witte huizen van de Van Beethovenlaan ook nog niet gebouwd, evenmin als de flats van de Cavallilaan. Verder zie ik nog een behoorlijk leeg Willartplein en Franz Leharplein zonder winkels. Zelfs de De Presstraat bestaat hier nog niet op de foto. Is het grotere pandje op het einde van de Bennekelstraat niet het pand waar bakker Ceelen heeft gezeten? Voor de kerk zie ik ook nog het klooster, waar vroeger ook een kleuterschool aan vastzat. En ook in de draai is de school te zien die er nu nog staat, achter het pand waar vroeger groentenhandel Van Alem zat. Ik kan zo nog niet de Lambertusschool ontdekken, of hij staat er nog niet. Leuk om al dit oude terug te zien op de foto en te ontdekken wat alles is.


Datum: 05-08-2022
Naam: Martin Swinkels  
img

Paul, het is wel "Zwarte broek en gele trui dat zijn de VELOC-lui". Zo klinkt ook het clublied.


Datum: 09-08-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Sorry, Martin, maar was dat ook al zo in 1950? Ik weet dat verschillende 'Gesselse' clubs zijn gefuseerd, al weet ik niet precies welke, alleen van Gestelse Boys die hun terrein hadden achter café Groenewoud, aan wat toen nog een zwart pad was en nu de Karel de Grotelaan. Maar ik heb meer dan 60 jaar niet in Eindhoven gewoond en ik woon er nu pas weer 1 jaar.