Fotonr.: 40033
Bijdrager Henk van Alphen
Jaar: 1950
Locatie 1.: Centrum Locatie 2.: Gestel
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Centrum-Gestel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Gestel en centrum

Beschrijving Op de grote versie is rechtsboven op het spooremplacement de halfronde locomotievenloods herkenbaar, met aan weerszijden een schoorsteen (zie ook de foto's 6531 en 35828). Aan de noordkant van het spoor is er nog geen bebouwing, waar nu de TU staat en vele kantoorpanden langs het huidige hoogspoor. Van de aanleg van het hoogspoor en de spoortunnels is nog niets te bespeuren. De Fuutlaan eindigt op deze foto bij de huidige verbinding tussen de Parklaan en de Stationsweg, bij de Dommel. Dat betekent dat de foto ouder is dan 1956, want in dat jaar werd de Fuutlaan doorgetrokken naar het station. Dat blijkt ook uit het feit dat het tweede station op de foto staat. Het huidige station werd in 1957 in gebruik genomen. De Demer is op deze foto nog kaal. Het bij de foto geleverde jaartal 1950 lijkt dus correct.

Op de grote versie van de foto is goed te zien dat de Bleekstraat vanaf het Havenhoofd met een bocht naar links doorloopt naar het huidige kruispunt van de Vestdijk-Geldropseweg-Tongelresestraat. Vanuit het centrum eindigde de Vestdijk namelijk bij het kruispunt met de Ten Hagestraat.

Een herkenningspunt links op de foto (kijk op de grote versie!) is de toren van de Heilig Hartkerk, bij het begin van de Gestelsestraat. (Red.)



 
Geplaatst op 21-07-2022

Reacties

Datum: 21-07-2022
Naam: paul van der Cingel img

De kale vlakte aan de stadszijde, waar de Demer was en die aan de overkant van de Woenselse overweg geven aan dat de datering juist is. Rechtsonder zien we de Tongelreep die al kronkelend uitkomt in de Dommel, die linksonder naar de Genneperwatermolen stroomt. Rechts zien we het Stadswandelpark; als je goed kijkt zie je de sterrenwacht ook nog. Tussen de schrijversbuurt en de watermolen is nog geen bebouwing. Op het toen nog kale Eedenplein was in de zomer een grote kermis. Als er een circus naar Eindhoven kwam arriveerde het grootste deel, o.a. de levende have op het station en van daar ging het te voet naar het Eedenplein. Dat trok natuurlijk veel aandacht en dat was precies de bedoeling. Olifanten, kamelen, paarden lopend, de wilde dieren in rijdende kooien, dat was wat. Clowns deelden kortingskaartjes uit. Bij het opbouwen van het circus mocht de jeugd helpen en die werd slim door het circus in twee groepen verdeeld die moesten laten zien wie het snelst de houten banken op hun plaats konden leggen en die uitdaging werkte perfect. Onder aanmoedigingen van het circuspersoneel deden we in de kortste keren wat er van ons gevraagd werd. De beloning? Een applausje van het circuspersoneel!