EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

39871

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum-Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Bergen, Emmasingel, Philipsdorp

Beschrijving

We zien hier een groot deel van de wijk De Bergen, het Emmasingelcomplex van Philips, een deel van het Philipsdorp en het PSV-veld. De Gagelstraat loopt met een overweg nog door naar de noordkant van het laagspoor. Aan de Woenselse kant van het spoor staat tegenover het PSV-veld de luciferfabriek van Mennen & Keunen. In De Bergen is aan de Heilige Geeststraat de drukkerij Gestel, dicht achter de huizen aan de Kleine Berg. Op dat terrein is nu de Spijndhof. De Mauritsstraat is nog niet doorgetrokken, maar loopt nog via de Catharinastraat naar het kruispunt met de Hoogstraat. Dwars door de foto loopt het Bels Lijntje, met overwegen in de Willemstraat en bij het Lodewijk Napoleonplein (links tegen de rand van de foto).
In bijna alle gebieden op de foto is sinds de datum van deze foto, begin juli 1950, heel veel gewijzigd en dat geldt ook voor het wegenpatroon, bijvoorbeeld omdat de binnenring nog niet bestond. Een van de weinige uitzonderingen is het Philipsdorp, waar de huizen wel zijn gerenoveerd en gemoderniseerd, maar aan het straatbeeld niet veel is gewijzigd. (Red.)


Geplaatst op

12-05-2022

Reacties:

Datum: 13-05-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Henk zegt niets te veel als hij opmerkt dat er sinds 1950 heel wat veranderd is. Hier een kleine selectie. Naast het PSV-stadion was een trainingsveld (zie kale plekken), dat terrein is nu helemaal volgebouwd. We zien ook dat in 1950 begonnen werd met de bouw van de Jubileumhal van Philips n.a.v. het 60-jarig bestaan. Die hal is inmiddels ook al weer afgebroken net als het Ontspanningsgebouw (POC). De Elisabethlaan is helemaal weggevaagd en van de bebouwing van de Willemstraat toen staat ook helemaal niets meer overeind. We zien dat langs de Edenstraat nog veel open terrein is, de lage huisjes zijn al afgebroken, maar op het terrein tussen Edenstraat en Don Boscostraat was alleen de Luciferdwarsstraat, de rest was open terrein. Nu staat daar de brandweerkazerne.