EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

39869

Bijdrager:

Jaar:

1948

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Elzentlaan

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

St Joriscollege-St Catharinalyceum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Joriscollege Elzentlaan

Beschrijving

St. Joriscollege/St. Catharinalyceum. Het St. Joriscollege in volle glorie. Zo zien we het niet meer na de verbouwing tot appartementen. Heel wat jongeren hebben hier hun wortels gevonden voor hun latere leven. Het schoolgebouw is gebouwd als St. Joriscollege (voor jongens) en Catharinalyceum (voor meisjes). Het pand bestaat uit twee haaks op elkaar geplaatste vleugels, gelegen op de hoek van de Jan Smitzlaan met Knuvelderlaan, voorheen Elzentlaan. Op het schoolplein is een afscheiding die ervoor moest zorgen dat de jongens en meisjes niet bij elkaar konden komen. Het was ooit zelfs zo geregeld dat de begin- en eindtijden van de lessen voor de jongens iets verschilden van die voor de meisjes. Ook mochten ze niet buiten de school op straat bij elkaar gaan staan!
De bouw van het pand startte in 1923 naar een reeds in 1918 gemaakt ontwerp van Th. Taen (Amsterdam). Bij vertrek van deze architect naar het toenmalige Nederlands Indië werd de opdracht overgenomen door het bureau Ed. Cuypers. In 2005 is het schoolgebouw verbouwd tot het appartementencomplex 'Hoog Elzent'. (Red.)
 


Geplaatst op

09-05-2022

Reacties:

Datum: 09-05-2022
Naam: G.A.M.Strijards (Gerardus)  
img

In het hoofdgebouw zaten de commune faciliteiten voor de twee schoolgemeenschappen: het chemisch laboratorium voor de schei- en natuurkundelessen, het biologielokaal met de tribuneachtige oplopende lessenaars met aan de wanden, doorgaans in kasten, de geraamtes en opgezette diersoorten, al of niet ondergedompeld in sterk water, geprepareerde en opgezette insectencollecties, verzamelingen geleedpotigen en schelpenhuizen. Op de grote middenzolder onder de koepelachtige uitbouw het aardrijkskundelokaal met de verschuifbare enorme wandkaarten. Deze opstelling leidde ertoe dat de jongens en de meisjes bij de wisseling van de lesuren elkaar moesten kruisen in de hal en de granitogangen, op weg naar één van deze gemeenschappelijke lokalen. De jongen kon dan het meisje eens dichter bekijken en omgekeerd, maar aangezien de leraars ook medeliepen konden geen boodschappen worden uitgewisseld die wellicht konden leiden tot afspraakjes. Wanneer er gemeenschappelijk schoolbal was of een kooruitvoering mocht men wel een meisje "vragen" als jongen, maar wanneer dat dan moest gebeuren en hoe, daarover gaf de moderator van deze festiviteiten (onvermijdelijk een priester als geestelijk adviseur van de scholengemeenschap) geen uitsluitsel. Het Gymnasium Augustinianum, iets verderop, noordwaarts dan naar de Dommel, maakte soms ook gebruik van de faciliteiten die de middenbouw bood. Want deze waren redelijk prijzig in de aanschaf en vereisten ook de aanwezigheid van gasleidingen, bijvoorbeeld voor de bunzenbranders. En witte jassen, waarin natuurlijk al gauw grote gaten vielen. Ik laat in het midden of deze huiver voor "co-educatie" pedagogisch of psychologisch wel een juiste zienswijze gaf aan het onderrichtend personeel over de geslachtelijkheden die de mensheid erop na pleegt te houden, zij het niet altijd ter vitale voortplanting. Na 1968 werd die afkeer van de co-educatie abrupt losgelaten van het ene moment op het andere. En dat bracht weer andere complicaties teweeg in de roomse organisatie van OMO, Ons Middelbaar Onderwijs.


Datum: 12-05-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

De Knuvelderlaan ligt geheel op het terrein van van het voormalige St. Joriscollege, de Elzentlaan heet nog steeds Elzentlaan, vanaf de Jacob Catslaan/Bilderdijklaan tot de kruising met de Stratumsedijk. Gerard Strijards, wat hebben de Roomsen toch altijd moeite gedaan om de bokken van de geiten te scheiden. Wij protestanten moesten daar nog wel eens om lachen. Bij ons zaten jongens en meisjes in dezelfde groepen vanaf de bewaarschool. Priesters/moderatoren kenden wij niet. Wel werd onze school, het Lorentz Lyceum, tijdens de jaarlijkse Paasvoetbaltoernooien aangeduid als St Lorentz. De Nobelprijswinnaar zou misschien wel verguld zijn geweest met die ad hoc heiligverklaring.