Bijdrager Henk Thiadens (Stichting Cairn)
Jaar: 1944
Locatie 1.: Woensel |422 Kronehoef
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Woensel
Reacties
Naam: Wil van Hout
Het donkere vierkant aan de overkant van de Kloosterdreef, was een lege ruimte langs een nogal groot gebouw, en daar stond het kanon langs. En de bemanning van het kanon is gevangen genomen in de bocht van de Kloosterdreef. In de buitenbocht liep een sintelpad en achterin was een korenveld, daarin waren ze gevlucht en gaven ze zich over. Zelf gezien!
Naam: Hans van Melis
Waar iedereen hier het over een (1) kanon heeft waren het er volgens Bert Pulles van de Bakker twee. Een dat hier al uitgebreid op zijn plaats is gezet en een wat verder op de Frankrijkstraat of toch bij de Kaakstraat. Tot nu toe is Bert de enige die het tweede kanon heeft gezien. Lees alles in het verhaal van
> Bert Pulles
Naam: Dick Bonekamp
Een kaartje waar de positie van de 2 stukken geschut is opgetekend >
staat op de website vam Peter van de Wal. Hier staat tevens het verhaal van een soldaat die in het beschoten huis schuilde.
foto 3972 is een aardige toevoeging bij het verhaal van de heer Pulles
Naam: Wil van Hout
Als ik het verhaal nog een keer in mijn herinneringen oproep, denk ik dat de bemanning van het 2 kanon in het korenveld gevlucht is. gezien de plaats van het 2 kanon zou dat eerder kunnen. Het vluchten heb ik niet gezien alleen het moment van de arrestatie. Maar ik kan je vertellen dat er gewoon mensen bleven staan kijken tijdens de schermutselingen. Waaronder ik.
Naam: Peter van de Wal
Ik heb kortgeleden een gesprek gehad met de heer Staals (88 jaar) die volgens hem de Amerikanen via een 'achterom' naar het kanon heeft geloodst. De voormalig verzetsstrijder John van Kooijk geeft in zijn brieven (80-jaren) aan dat het hoog tijd wordt dat deze heer Staals de credits krijgt die hij verdient. Het volledige verhaal van John van Kooijk kunt u vinden op mijn website over bandofbrothers onder 'updates'. Nu nog alleen op het Engelstalige gedeelte maar binnenkort wordt in het Nederlands.
Naam: Rian van Hout-Heller
Die goeie meneer Staals! Ik was op zoek of ik zijn naam ergens zou tegenkomen! Ik heb een jaar bij hem gewerkt toen hij kantoorchef was bij V.V.V. Eindhoven (1973-1974). Vol trots liet hij mij een passage uit een boek lezen waarin over het voorval met de tank op de Kloosterdreef werd geschreven. Als ik me niet vergis was het ' Een brug te ver' van C. Ryan. De persoon waar het over ging was hij!
Naam: Peter van de Wal
Ik heb inmiddels contact gehad met Bob Perdue, de Amerikaanse militair die de leiding had over de operatie aan de Kloosterdreef. Hij vertelde dat het zeker is dat Bert Pulles erbij betrokken was maar dat het zeer wel mogelijk is dat iemand anders (mogelijk de heer Staals) een andere groep via een andere richting naar het kanon heeft geleid. Hij kon zich dat niet meer herinneren. Hij benadrukte dat hetgeen over Bert Pulles is geschreven zeer zeker klopt en dat daar niets aan afgedaan kan worden.
Naam: Rian van Hout-Heller
Ja, ik heb inmiddels je site bekeken en het verhaal van Bert Pulles gelezen. (Prachtige site trouwens! Ik heb hem inmiddels bij de favorieten staan!) Ik vond het alleen zo typisch dat ik hier de naam van dhr. Staals tegenkwam. De man sprak toen al zo vol overtuiging en tot in detail over de gebeurtenis en blijkbaar op z'n 88ste nog steeds! Hoe ben je eigenlijk bij hem terechtgekomen? En wat mij niet helemaal duidelijk is, is waarom John van Kooijk dan gezegd zou hebben dat de heer Staals de credits zou moeten krijgen die hij verdient.
Wat het boek betreft: daar weet jij meer van dan ik. Ik heb hier een hele wand vol boeken over WOII maar mijn man is hier de specialist en ik ben me in de loop der jaren steeds meer gaan interesseren...
Naam: Peter van de Wal
Ik ben de naam Staals tegengekomen in de brieven van van Kooik. Op goed geluk het telefoonboek ter hand genomen en wonder boven wonder leeft het echtpaar Staals nog en woont op hetzelfde adres als in de brief van van Kooik stond. Toen heb ik hem opgezocht.
Zie het verhaal van van Kooik op mijn site. Staals bevestigde het verhaal en kwam ook tot de conclusie dat er mogelijk sprake is geweest van twee begeleiders en twee verschillende groepen.
Mogelijk heeft van Kooik dat niet geweten en (ten onrechte) gedacht dat de verkeerde man (Pulles) alle eer had gekregen. Volgens mij is dat nu dus rechtgezet en zijn ze alle twee aan bod gekomen na zoveel jaren.