EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

39422

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kerk Ploegstraat

Beschrijving

De H. Hart van Jezuskerk in de Ploegstraat. Het gebouw is een rijksmonument. Het is niet meer in gebruik als kerk. (Red.)


Geplaatst op

22-01-2022

Reacties:

Datum: 23-01-2022
Naam: Paul van der Cingel  
img

Rechts van de toren zien we nog een stukje van mijn eerste school in de Akkerstraat. Mijn gedrag was zodanig dat de onderwijzer/es mij regelmatig in de dakkapel liet plaatsnemen zodat ik kon zien hoe laat het was, maar dat was eigenlijk overbodig want als de juf met haar vinger naar mij wees wist ik al hoe laat het was.


Datum: 24-01-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Volgens mij was dat een protestantse school, waar jongens en meisjes op zaten. Ik zat vanaf 1960 op de jongensschool aan de Gestelsestraat/Ploegstraat. De meisjesschool stond achter de kerk. Dus bij de katholieken werden de jongens en de meisjes gescheiden gehouden.


Datum: 24-01-2022
Naam: mark van de Laar  
img

Tja Giovanni, dan zat je op dezelfde lagere school als mijn vader en die is van 1923. Ik heb daar nog mooie foto's van. Allemaal jongens, net als mijn katholieke lagere school St Willibrordus aan de Zeelsterstraat in Strijp, met alleen leraren, de leraressen had ik op de kleuterschool. De meisjes zaten op de Bredalaan en hadden net iets andere begin/eindtijden om te voorkomen dat ze de jongens tegenkwamen. En bij de heilige communie in de Theresiakerk liepen we natuurlijk ook niet door elkaar :)


Datum: 25-01-2022
Naam: Paul van der Cingel  
img

Nee Giovanni, er waren wel een paar protestantse scholen in Eindhoven, maar die hadden altijd het woord 'christelijk' in de naam. De school in de Akkerstraat was opgericht door de "Maatschappij tot Nut van het Algemeen" aan het eind van de 18e eeuw. Een vereniging die zich verzette tegen het voortdurende geruzie tussen katholiek en protestants Nederland. De vereniging stond neutraal tegenover godsdienst, iedereen is vrij te geloven, wat hij/zij wil. Er werden geen godsdienstlessen gegeven. Van de leerlingen van de katholieke school hoorden we af en toe dat ze gewaarschuwd werden niet om te gaan met die "prottestanten". In die tijd was alles dat niet katholiek was automatisch protestants. Dat er ook nog andere overtuigingen bestonden was vrijwel onbekend.