EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

39382

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
ZOEKPLAATJE opgelost. Stratumseind

Beschrijving

Het komt wel eens voor dat de op een ansicht genoemde straatnaam niet correct is. Dat zou bij de bovenstaande foto ook wel eens het geval kunnen zijn. Volgens de maker van deze ansicht zou deze straat het Stratumseind zijn, maar we kunnen geen vergelijkbare foto's vinden die dit bevestigen. Links staan twee dames in een portiek van een winkel. Dat is een sigarenwinkel. Op de voorgrond rechts lijkt een laag muurtje met daarop hekwerk te staan. Rechts vooraan staat op de zijgevel "De Bijenkorf". Rechts op de achtergrond staat op de gevel van het pand met twee bovenramen aan de straatkant waarschijnlijk "BEHANGERS" en op de zijgevel "STOFFEN".
In het straatbeeld vinden we geen gebouwen waaruit we met zekerheid kunnen afleiden welke straat het is. Wie weet het wel zeker? We zien graag de oplossing van dit raadsel komen. (red.)


Geplaatst op

26-01-2022

Reacties:

Datum: 26-01-2022
Naam: Carl Megens  
img

Zie foto 24735. Daarbij staat vermeld dat er op de hoek met de Begijnenhof een behangerij/stoffeerderij is en daarnaast een manufacturenhandel "De Nieuwe Gaper".
< Raadseltje opgelost! Bedankt! Het is dus Stratumseind. (Red.) >


Datum: 26-01-2022
Naam: ad Thijssen  
img

Beste redactie, ik ben wel niet van die tijd maar van na de oorlog, maar misschien dat ik je wat verder kan brengen. Ik denk dat het familie is van mijn vrouw, Marjet de Hond. Een zus van haar vader was Bets de Hond en was getrouwd met Antoon Smits. De heer Smit was eigenaar van de Stoffenwinkel De Bijenkorf die na de oorlog gevestigd was op de Demer. Helaas weet ik niet of dit de Demer is van voor de oorlog, of toch een andere straat. De Demer van nu loopt recht. Bij mijn weten was er maar één Bijenkorf als stoffenwinkel in Eindhoven. Beste Hans, ik hoop dat ik je wat heb geholpen.


Datum: 27-01-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Is dan misschien het witte pand rechts achteraan nummer 77 en staat het er nog steeds?


Datum: 27-01-2022
Naam: marjo spierings  
img

De foto is inderdaad het Stratumseind, rechts zie je het muurtje van het kerkplein. En Ad Thijssen, de fam. Smits zat met "de Bijenkorf" inderdaad op de Demer nr. 18, maar nĂ¡ de oorlog in het nieuw gebouwde pand in de 50er jaren.


Datum: 27-01-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Ik denk dat het onopvallende hekwerk de plaats verraadt. Waar anders dan voor de St Catrien was zo'n hekwerk, deerlijk verminkt in de oorlog? Voor mij geen twijfel: Stratumseind.


Datum: 28-01-2022
Naam: Laurens Mulkens  
img

Het lage muurtje rechts met hekwerk is het plein voor de Catharinakerk. Links achteraan het pand met torentje is het pand van het Eindhovens mannenkoor, het huidige Thomas. De pastorie van de Catharinakerk is hier nog niet gebouwd, dus de foto zou van vóór 1905 moeten zijn.


Datum: 29-01-2022
Naam: Laurens Mulkens  
img

De enige link met de Rechtestraat is dat de fotograaf deze foto vanuit deze Rechtestraat heeft gemaakt.


Datum: 30-01-2022
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dan kan dat witte pand rechts achteraan nummer 77 dus niet zijn.


Datum: 31-01-2022
Naam: marjo spierings  
img

Nee, dat is niet nummer 77. Dat is aan de linkerkant ongeveer in het midden van het Stratumseind bij het pleintje waar vroeger de stadsgracht liep. En nummer 77 bestaat nog steeds.