Bijdrager Roberto Werrelman
Jaar: 2006
Locatie 1.:Woensel |512 Prinsejagt |Pastoor Duséeplein
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Woensel, St Vincentius à Paulo
R.K. Vincentiuskerk (1)
Beschrijving | Een foto van de voormalige R.K. Sint-Vincenituskerk in de wijk Prinsejagt in Woensel. De kerk staat op het pastoor Duseeplein, naast de Oude Bossche Baan en aan de Vitriviusweg. In 1961 werd parochie van de H. Vincentius a Paolo opgericht voor de toen nieuwe wijk Prinsejagt. In 1964 werd de kerk gebouwd en is een ontwerp van architect Jan de Jong volgens de principes van de Bossche stijl. Bouwpastoor was pastoor Dusee naar wie het plein vernoemd is. De kerk bood plaats aan zo'n 700 gelovigen. In 1996 werd de kerk gesloten. De kerk is in oktober 2004 gekraakt toen jonge kunstenaars de kerk wilden gebruiken als expositieruimte. Nu zijn er nog steeds plannen om er kantoorgebouwen in te stoppen. |
---|---|
Geplaatst op | 17-04-2006 |
Reacties
Naam: Jeanne Melters-Hooijen
De kerk is toen ze nog maar kort in gebruik was gesloten vanwege een ongeluk in Den Bosch. Waar een stuk van de gevel van een kerk, die van dezelfde architect was, instortte en waarbij een jongen om het leven kwam. Na grondig onderzoek is ze later weer geopend.
Naam: H.Klerkx
De kerk word nu gebruikt door de jeugd die alles sloopt wat los en vast zit. Iedere dag zie je weer meer vernielingen. Het gaat gewoon door en niemand die iets doet. Politie zie je nooit, verschrikkelijk.
Pastoor Dusee draait zich om in zijn graf. Soms slapen er ook nog daklozen.
Naam: J.C. Jegerings
Precies dezelfde kerk staat er ook in Nuenen (St. Andrieskerk). De kerk is sinds januari 2004 gesloten voor erediensten en onlangs door het parochiebestuur verkocht. Het CDA in Nuenen prefereerde een sloop, hetgeen door het college nu is aanvaard. De kerk wordt afgebroken, er komt een brede school voor 460 leerlingen, allerlei andere toepassingen (kinderopvang, naschoolse opvang etc.) en er komen 24 compartimenten bovenop de school.
Dat is de toekomst van een kerk waarvan een evenbeeld in Eindhoven op de Gemeentelijke Monumentenlijst staat!
Komt zoiets bij u in de buurt voor dan neem contact met met de Task Force Toekomst Kerkgebouwen (email adres: secretariaat.kerkgebouwen@gmail.com). Mogelijk dat zij mede kunnen voorkomen dat hetzelfde gebeurt als met vele kerkelijke monumenten. Bij al die afbraken is een doel heilig: geld.
Naam: Mart van den Broek, Gennep.
Het is een schande dat een werk, en zeker een kerk, waarvan ik weet met hoeveel zorg door het kerkbestuur, bouwpastoor en architect jan de jong deze tot stand is gekomen aan verloedering dreigt verloren te gaan. Treed hier tegenop! Als oud medewerker doet me dit pijn.
===Ik begrijp je ontzetting Mart, maar wij tonen slechts het beeld van Eindhoven. Je oproep er tegen op te treden moet elders gedaan worden. (Frans)===
Naam: Rene Erven
Architectuurhistorici spreken van de Bossche School (niet Bossche stijl). Na WOII startte in het Kruisthuis in Den Bosch, een cursus kerkarchitectuur. Deze 3-jarige cursus die werd gegeven gedurende 1946 tot en met 1973 was opgericht om architecten te begeleiden bij de kerkelijke wederopbouw. Nico van der Laan, C. Pouderoyen en Dom Hans van der Laan waren docenten. Don Hans van der Laan ontwikkelde een speciale verhoudingsleer op basis van het zogenaamde ‘plastische getal’. Een ander belangrijk kenmerk van de ‘Bossche School’ architecten is dat de gebouwen sober zijn vormgegeven, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van beton, baksteen en hout. Jan de Jong (1917-2001), architect van deze kerk, was een belangrijk volgeling van deze leer en ontpopte zich als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de stroming. Al twee van zijn monumentale kerken zijn gesloopt (in Almelo en Rijswijk). Deze kerk verdient dat lot niet. Mocht het er toch van komen, dan moet er op z’n minst iets van de geschiedenis worden bewaard…
Naam: Dik Janssen
Volgens mij wordt deze kerk nu verbouwd, er staat een hek omheen en je ziet wat veranderingen.
===Dat hek staat er al lang en op last van de gemeente is het al eens hersteld. Toen verbleven er zwervers en dergelijke in. Daarvan heb ik een reeks foto's. Ik ben benieuwd wanneer er daadwerkelijke bouwactiviteiten gaan plaatsvinden. = Frans===
Naam: Hans van Melis
Verbouwd ! De bouw ligt nu al twee maanden stil, Het lijkt wel als of ze dit monument willen laten verslonsen. Ik kom er elke dag langs en ik zie geen activiteiten, er is een deel gesloopt en er hangt op verschillende plaatsen plastic. Wat is er toch aan de hand met onze kerk ? Maak er iets van!
Naam: Loek de Wert
Er liepen nog koeien, toen ik de opdracht kreeg van het toenmalige kerkbestuur om een film te maken van de eerste spade tot aan de inzegening van Mgr.Bekkers. Dat heb ik dan ook graag gedaan. Na vele malen knippen en plakken was het eindresultaat zeergoed. De film is toen overgedragen aan het kerkbestuur. Mijn vraag is, weet iemand nog waar deze fimm is gebleven.
Ik zou graag een copy willen maken.
===Ik vermoed dat het archief van deze parochie ligt opgeslagen bij de Parochie Woensel-Midden. Concreet ligt het dan op de zolder van de pastorie van de Petruskerk aan de Kloosterdreef. Mocht je copiën kunnen maken, wij houden ons aanbevolen voor een exemplaar. = Frans===
Naam: Henk den Exter
In Eindhoven staat nog een gebouw van de Bosscheschool, nl. de Sacramentskapel van de parochie H.Hart van Jezus aan de Ploegstraat. Gebouwd door Arch. Vermeulen uit Veldhoven en onder leiding van Dom. Hans van der Laan.
Nog een zeer mooi Bosscheschool monument staat bij Vaals, het klooster van de Benedictijnen in Mamelis. Hier een zeer goed voorbeeld van de bosscheschool. Met een kerk en een bovenkerk. Zeker de moeite waard om de vespers eens mee te maken daar.
Naam: jaime hendrikx
In 1989-90 was in in ieder geval in het voorste gedeelte van het gebouw het Boddaert-tehuis De Wentel gevestigd. Dit was een tehuis waar moeilijk opvoedbare kinderen elke dag nadat ze naar de basisschool waren geweest werden opgevangen. Ik zat daar toen in 89-90. Destijds was ik 11-12. Er waren twee groepen met elk een eigen ruimte. Ook was er een recreatiezaal waar o.a. een voetbaltafel stond. Er was ook een keuken waar elke dag een warme maaltijd voor alle kinderen die daar kwamen gemaakt werd. Ook was er een grote binnentuin. Ik had in die tijd niks meegekregen dat daar ook nog kerkdiensten waren, maar ja het was doordeweeks en ik was nog erg jong, dus dat kan mij zijn ontgaan.