Bijdrager Henk Meelen
Jaar: 1960
Onderwerp.: Overheidsdiensten |Gemeentewerken |Gemeentereiniging
Gemeente Reiniging Eindhoven
Beschrijving | Zwaar werk met die vuilnisbakken. En ook grof huisvuil ging toen nog mee. ( Zie de deur achter de bestuurder ). |
---|---|
Geplaatst op | 02-04-2006 |
Reacties
Naam: Joep van de Laar
Beste Henk,
Ik dacht dat het in die tijd open vrachtwagens waren waarin het afval gedumpt werd. En wat de mensen aan de straat zetten was meestal in ouwe teilen of houten tonnen. Het was inderdaad zwaar werk voor de vuilophalers.
Weet je misschien ook iets over de stortplaatsen te vertellen of heb je daar foto's van?
De Gemeentereiniging was gevestigd aan de Paradijslaan bij de Grote Berg op de hoek als ik het nog goed herinner.
Naam: Wil van Hout
Er werd een grote hoeveelheid gestort op de plaats waar nu de Daf op staat en vroeger de afgraving was t.b.v. de aldaar gelegen steenfabriek. De mensen die vroeger hier in de buurt woonde kunnen er ongetwijfeld meer over vertellen. Zie ook mijn schrijven bij foto 2553.
Naam: Antoon de Lepper
Ik denk dat de foto begin jaren 60 is gemaakt, als ik zo naar de huizen kijk. Misschien dat een Daf-deskundige iets meer kan zeggen. Ik kan deze vuilniswagens nog goed herinneren, en ik ben van 1956. Het open vak achter de cabinedeur was afsluitbaar met een houten rolluik en werd, vlg. mij, beladen met wat de vuilnisophalers nog konden gebruiken, of wat misschien wel naar, bijv. Benjamin de Jong werd gebracht. De verzinkte vuilnisbakken konden in de Paradijslaan worden opgehaald, in het deksel stond Eindhoven en het jaar van uitgifte gestanst. Ik denk dat ze werden uitgegeven totdat de grijze, plastic komo zak kwam.
Naam: Joep van de Laar
De stortplaats was inderdaad waar nu de Daf fabrieken staan meer richting Campina. De bewoners van het woonwagenkamp waren daar ook regelmatig te vinden voor materiaal en dat soort dingen te verzamelen. Ook was er een stortplaats achter Animalie daar werd alleen chemisch afval gedumpt. Nu staan er huizen op, ik denk dat de bewoners dit niet weten. Ook was er een stortplaats en dat heette Engelsbergen, op de plaats waar later Drukkerij Vrijdag is gebouwd. Dit was geen chemisch afval maar gewoon huisvuil. Deze stort kwam toen het bij de DAF was volgestort weet ik me te herinneren. De wagen die ik bij de Palingstraat zag op foto 2553 dat was de vuilniswagen die ik me herinner van na de tweede wereld oorlog.
Naam: Piet van Hees
Was er in het ven (Strijp) ook ooit een vuilnisbelt? We woonden daar ongeveer op de plaats van de toren van het Evoluon, en mijn moeder vertelde later dat er altijd veel bliksem inslagen dichtbij waren omdat er ijzer in de grond zat van een oude vuilnisbelt. Nou weet ik wat van bliksem, electriciteit en aarding, dus de combinatie ijzer in de grond en bliksem is waarschijnlijk onzin. Maar zo´n verhaal verzin je niet, dat moet verteld zijn.
Naam: Joep van de Laar
Nou Anne,
Ik heb die site eens even bekeken maar daar wordt je niet vrolijk van, wat een puinhoop met die stortplaatsen maar er wordt weinig opgelost heb ik de indruk als ik de jaartallen zie. Is een kleine ramp met al die metalen in de grond.
Laten we toch even iets vervelends achter!!
Naam: Piet van Hees
Ja, maar wat is de definitie van vuilnisbelt. Volgens mij graaft Nico Arts regelmatig en graag in vuilnis uit de middeleeuwen. Mischien gaan archeologen in de toekomst watertanden van onze vuilnisbelten? Ik wed dat je voor een gelijmd potje dat in 1910 op het vuilnis ging nu een leuk prijsje kunt maken.
Naam: Hans van Melis
Er zijn er 10 onderzocht daarvan weet je het Frans. De andere 36 staan nog onberoerd op de wachtlijst. Vooral van de niet onderzochte geldt wat is de definitie van een vuilnisbelt?
En meer nog, wat is het nut van een discussie over dit onzichtbare gedoe op Eindhoven-in-Beeld?
Stuur al uw reacties naar sdn@planet.nl
Naam: Dick Coolhoven
Mijn opa, Jan Lemmen, heeft jaren als chauffeur op zo'n wagen gereden. Ik mocht als kind (1947) wel eens mee. Zijn zoon, mijn ome Karel, heeft eens een vuilniswagen zodanig verbouwd dat er een extra stuur aan de rechter buitenkant van de cabine kwam, inclusief handgas, rem en koppeling en extra treeplank. De versnelling werd binnen gekozen en daarna kon de chauffeur buiten sturen en meehelpen met het inladen van de vuilnisbakken. Misschien heeft iemand nog een foto van die wagen. Het moet in de 50-ger jaren zijn geweest.
Naam: Theo van den Dungen
Een oom van mij (Adrianus Janus van der Pasch) was ook chauffeur op een vuilnisauto, maar op een type wat ik altijd een scheidsrechtersfluitje heb genoemd: een hele grote buik, uitlopend in het fluitmondje daar waar de bakken werden geplaatst. Het meest is me echter bij gebleven het moment, dat het vuilnis moest worden verplaatst:door een druk op de knop ging het laadgedeelte praktisch recht overeind staan en hoorde je de lading verschuiven naar de grote buik: een imposant gebeuren voor een klein kind.