Fotonr.: 37155
Bijdrager Erik Geelen
Jaar: 1966
Locatie 1.:Centrum |115 TU-terrein |Den Dolech
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Technische Universiteit (Technische Hogeschool)

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Opbouw van het orgel in het Auditorim van de TH

Beschrijving Orgel in het Auditorium van de TH kort na oplevering

foto TU Eindhoven, TU/e archief IEC 2703
Geplaatst op 03-12-2016
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 03-12-2016
Naam: Redactie EiB

Dit orgel is gebouwd door de Alkmaarse orgelbouwer Bernard Pels & Zoon (die later zal opgaan in Pels en Van Leeuwen). Pels ontwerpt een orgel dat is opgebouwd uit meerdere klavieren, waarbij ieder klavier zijn specifieke stemmen heeft. Om symfonische orgelmuziek te kunnen vertolken, wordt een zogenaamd zwelwerk met een ruime dispositie ingebouwd. Wanneer het ontwerp in 1966 wordt gebouwd, staat er een indrukwekkend en een in Nederland uniek orgel met vijftig stemmen, verdeeld over drie klavieren en pedaal en met maar liefst 3713 pijpen. Om de ingewanden zichtbaar te maken zijn de orgelkasten vervaardigd van perspex in plaats van het gebruikelijke eikenhout. Bij de opening van het Auditorium op 27 april 1966 is het Feike Asma die de toetsen beroert.
Bron: TU encyclopedie.


Datum: 05-12-2016
Naam: Eric Kemperman img

Een prachtig orgel, ongetwijfeld gebouwd van de inmiddels niet meer bestaande BKR (Beeldend Kunstenaars Regeling), ook wel bekend onder de term Contraprestatie, die bepaalde dat x% van een bouwsom aan kunstzinnige verheffing moest worden besteed. Jammer genoeg, ondanks dat ik zeven jaar aan de TH heb vertoefd, heb ik nooit het genoegen meegemaakt dat dit orgel bespeeld werd. Voor de bouw was wel geld, maar voor een organist niet.


Datum: 05-12-2016
Naam: Tini van Rooij img

Eric, volgens de TU-encyclopedie is het orgel gefinancierd uit een gift van 1 miljoen gulden van Philips bij de oprichting van de TH. Philips had liever een elektronisch orgel gezien. Lees het verhaal klik hier