EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

36936

Bijdrager:

Jaar:

1972

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

211 Irisbuurt

Straat:

Lucas Gasselstraat

Onderwerp 1.:

Stadsbus / Lijnbus

Onderwerp 2.:

Stadsverkeersdienst Eindhoven

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
City-garage

Beschrijving

Op 8 mei 1972 brandde een deel van de City-garage af.


Geplaatst op

17-06-2016

Reacties:

Datum: 17-06-2016
Naam: Eric Kemperman  
img

De volgende info gevonden over deze brand (bron: digibron.nl):
"Bij een enorme brand in de City-garage is nagenoeg al het rijdend materieel van de Eindhovense stadsvervoersdienst verloren gegaan. Het stadsverkeer is daardoor geheel stil komen te liggen. Duizenden Eindhovense werknemers verschenen vanmorgen niet of te laat op hun werk.
De brand brak vanochtend omstreeks half vijf door nog onbekende oorzaak uit. In de garage stonden 32 stadsbussen, zo goed als het volledige wagenpark van het gemeentelijk vervoersbedrijf. Slechts wat reservematerieel, dat in een vrijstaand gebouw was ondergebracht, bleef gespaard.
De schade die aan bussen en gebouwen is aangericht, bedraagt naar schatting 2 miljoen gulden. De brand werd ontdekt door de zoetwarenfabrikant J. van de Koelen, die naast de City-garage woont. Hij hoorde vanmorgen vroeg het vuur in de garage knetteren.
De Eindhovense gemeentelijke brandweer heeft de brand in de City-garage met groot materiaal bestreden. Uitbreiding van de brand was alleen aan de zijde van de belendende zoetwarenfabriek te vrezen. Deze opslagplaatsen konden door nathouden gespaard blijven. De uitbreiding van de brand in de garage ging gepaard met tal van explosies. De bussen worden 's nachts en 's avonds reeds van brandstof voor de volgende dag voorzien. Van de enorme garage met inhoud kon niets worden gered. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan.
De Eindhovense stadsvervoersdienst werd een half jaar geleden overgenomen van de NV City-garage v/h H. Boon (een particulier bedrijf) door een pool van ondernemers. Hierin nemen de Zuid-Ooster en de BBA de sterkste positie in.
Waarschijnlijk zal materiaal van andere plaatsen worden ingeschakeld om de Eindhovense diensten weer op gang te brengen".
Overigens betwijfel ik de plaatsaanduidling "Tongelre". De City garage was toch in Stratum? Bij foto 17367 over dezelfde brand staat Lucas van Gasselstraat als adres.


Datum: 17-06-2016
Naam: Ben Brekelmans  
img

De City-garage was gelegen in postcodegebied  5611, aan de zuidkant van de Dommel. Net wat je zegt, Eric: da's toch Stratum?!


Datum: 18-06-2016
Naam: Redactie  

Dank heren, het is aangepast


Datum: 22-06-2016
Naam: Sierd Loman  
img

Het ging hier om de remise. Dat misverstand is voor de hand liggend, maar de City-garage was aan de Vestdijk. De remise was aan de Lucas Gasselstraat. Het genoemde "bijgebouw" betreft de oude stalling naast het woonhuis aan de Breitnerstraat, om de hoek. De remise was ooit gebouwd op het oude stallingsterrein van De City tussen de Lucas Gasselstraat (die toen nog niet bestond) en het kanaal.
Het is overigens wat ingewikkeld, maar de voormalig exploitant was niet de City-garage. Dat was een autogarage en importeur van dezelfde eigenaar, die verderop aan de Vestdijk gevestigd was. De stadsbussen behoorden tot de Stadsverkeers(s)dienst Eindhoven, ook eigendom van H. Boon. De bedrijfsvoering was voor de brand al overgenomen door het Openbaar Vervoer Eindhoven (OVE). De bussen werden onderdeel van het wagenpark van de Zuidooster en werden daarom langzaam geel gespoten. Binnen een half jaar werden er 20 nieuwe stadsbussen geleverd aan de Zuidooster, als vervanging van het oude City-materieel en de van andere bedrijven gehuurde bussen.


Datum: 15-04-2021
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Na de brand is e.e.a. weer herbouwd en dit adres is ook waar Garage Prominent (de fam. Roos) naartoe verhuisde vanaf de Wolvendijk in Tongelre. Zij specialiseerden zich in Ferrari.