Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 36555
Bijdrager Ton Burghouts
Locatie 1.: Gestel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Johannes Cornelis van Hout;

Beschrijving Jan van Hout, zoon uit een klokkenmakersgeslacht, was gevestigd aan de Hoogstraat te Gestel, waar nu de rondweg loopt. In 1917 stierf hij onverwachts, een hoogzwangere weduwe met een tros kinderen achterlatend. Mijn oma - Petronella - was het 3e kind van beiden. Het eerste kind was een dochter en werd naar oma van vaders kant vernoemd en werd An genoemd. Het volgende kind was weer een dochter en werd naar oma van moeders kant vernoemd. Omdat de opa van vaders kant Peter Cornelis heette en men eigenlijk een zoon verwachtte als 3e kind, dat dan Petrus zou heten, werd er toch weer een dochter geboren; Petronella; mijn oma van vaders zijde. Gestel was nog een dorp en natuurlijk had mijn oma ook een bijnaam "Pietje de lozzie." Toen Jan van Hout in 1917 was overleden, vroeg een broer van hem die met een Veghelse was getrouwd en in Veghel als horlogemaker was begonnen in 1893, of hij een klok mocht hebben die Jan van Hout samen met zijn vader Peter had gemaakt. Overweldigd door alle emoties en beslommeringen rond de horlogemakerij heeft de weduwe de klok meegegeven. Daarvan heeft zij later veel spijt gehad. Zo'n 70 jaar later - ik had net mijn rijbewijs - ben ik met mijn oma Petronella - toen we op bezoek waren bij een schoonzus van mijn oma - met haar naar de (nu) nog steeds bestaande winkel in Veghel gegaan. Oma stapte de winkel binnen, keek rond en zag de betreffende klok hangen, en zei heel bits tegen de winkelbediende die kwam vragen wat deze voor haar kon betekenen: "die klok hoort hier niet te hangen". Ze verliet daarop de winkel, een verbijsterde winkelbediende achterlatend.
Geplaatst op 15-01-2016
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 18-12-2016
Naam: Theo van Hout img

Dit verhaal over de klok klopt dus niet! Op de klok staan de vermeldingen "H. van Hout, Gestel, 1853". Hoe kan deze klok dan samen met zijn vader Peter van Hout vervaardigd zijn door Jan van Hout die pas in 1876 geboren is!
Waarschijnlijk is deze klok vervaardigd door Hendrik van Hout (1831-1863) en na zijn vroege overlijden overgegaan naar zijn broer Peter van Hout. Na het overlijden van Peter van Hout in 1907 is deze klok overgegaan naar zijn oudste zoon Harry van Hout in Veghel.


Datum: 19-01-2017
Naam: Ton Burghouts img

Het kan best zijn dat het verhaal van de klok niet klopt. Ik heb het verhaal van mijn oma Van Hout gehoord. Zelf heb ik de klok nooit echt goed gezien. In elk geval bedankt voor uw reactie.
Gezien uw achternaam lijkt het dat u een ver familielid van me bent.