Bijdrager Koen Dircksens
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Helmerslaan
Locatie 2.: Stratum |213 Elzent-Noord |Dr Schaepmanlaan
Onderwerp.: Bruggen / Tunnels / Viaducten |Dommelbruggen |Hagenkampbrug/Knuppelbruggetje, Dr Schaepmanlaan
Het 'Klippelbrugske'
Reacties
Naam: Arthur van Gansewinkel
Het Klippelbrugske is niet correct.
Het was voor zover ik weet het Knuppelbrugske vanwege de knuppels waarmee het bruggetje is gebouwd. Het werd zo al genoemd in 1950.
Bij de grote treurwilg links, begon ongeveer de kanoverhuur van mijn vader.
Klippel is Belgisch snoep (bargoens)
Naam: Henniedegroot
We zeggen toch soms ok wel 's; Wa bende toch 'ne klippel. (onhandig - lomp persoon) En nou komde gellie op men terrein. KLIPPEL: Een houten stok; een harde kerel; een onaardige man. Voorbeeld:'Ge het die klippel van hierneffe toch nie uitgenoddigd, want dan kom ik nie?' Iemand die dikwijls dwarsligt, is een DWERSKLIPPEL. 'Klippel'komt ook voor in; KLIPPELMIKSKE (=stokbrood) 'Klippel'is een variant van 'klepel'maar er kan ook 'knuppel' in doorklinken. Dus hebben de heren Tuur en Hans beiden gelijk. Zu ziede mar, da ge ons dialect in eere moet haauwe.
Naam: Hennie de Groot
Mijn commentaar, Tuur, was alleen een bevestiging, van dialectwoorden die wij gebruiken. Ze zeiden bij ons inderdaad 't knuppelbrugske. In 'aauw-Gessel' (over de overweg) sprak men van 't klippelbrugske. Net zoals in Stratum. Dicht bij elkaar wonend en toch verschillende dialecten. Ik heb dus alleen maar willen aangeven dat in het dialect veel andere woorden zijn met de zelfde betekenis. Vraag maar aan verschillende mensen die dialectspreken hoe een Merel heet.
Naam: Henk den Exter
Klippel wordt ook gebruikt in Nuenen, dat zijn de Dwersklippels, in carnavalstijd. Men heeft dan een klippel (een stuk hout) aan de kerktoren hangen die dan op dinsdagavond in de brand wordt gestoken, door het bij zijn van de brandweer en zelfs de Burgemeester. En de sport is, dat een andere carnavalsvereniging de klippel uit de toren probeert te pakken (ongezien dan) en deze pas laat op dinsdagavond terug te brengen.
Naam: paul van der Cingel
Wij, van de Kleine Berg, zeeën ook knuppelbrugske. Begin 20e eeuw is het een tijdje mode geweest natuurlijke elementen in architectuur te verwerken. Op dit bruggetje van houten takken, maar vaak ook van met ijzer versterkt beton of cement. Ook gestileerde menselijke figuren in natuursteen als gevelelement b.v. of in monumenten, fonteinen enz. kwamen voor.