Bijdrager Cor van de Mortel
Jaar: 1910
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College |Landbouwschool / Helicon Groenschool / Stedelijke Sierteeltschool
Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde Eindhoven
Reacties
Naam: Hans van Melis
PAPLUVA is niet de naam van een sigarenfabriek maar de Valkenswaardse manier om een sigarenmerk te bedenken.
JASNEVA Jaspers & Snellens Valkenswaard. HOSWIVA Van Hoof & Swinkels Valkenswaard.
Depotnummer: 40049 Deponeringsdatum: 10 februari 1920 Merk: PAPLUVA. Sigaren - sigaretten - tabak Van der Palen en Pluymes Valkenswaard.
(De naam van Pluijmers staat verkeerd in de lijst)
Naam: Cor van de Mortel
Beste Hans, een fantastische reactie. Dank je.
Betekent een en ander dat de heren Van der Palen en Pluijmers in opdracht sigaren en/of sigaretten bij een sigarenfabrikant lieten produceren om deze vervolgens onder hun eigen naam te verkopen?
Zo is het mij bekend dat Cornelis Pluijmers, als verkoper, heeft getracht in 1919 een aanzienlijke partij sigaren te verkopen in Duitsland. Gelet op de gierende geldontwaarding ten tijde van de crisis is hem dit niet gelukt en heeft hij zijn hele handel omgeruild voor een automobiel om niet met lege handen terug te keren naar Valkenswaard. Deze auto is na een paar weken verkocht aan automobielbedrijf Ansems in Eindhoven wat ook meteen het einde van de samenwerking met de heer Van der Palen impliceerde. De auto werd geregistreerd onder kenteken: N 4128.
Als er relevante informatie beschikbaar is dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.
vr.gr. Cor van de Mortel.
Naam: Hans van Melis
In dit geval niet. Volgens het bevolkingsregister noemde Driek van der Palen zich al in 1915 sigarenfabrikant. In "Tabakswerkers, landbouwers en patroons" schrijft Henk van Mierlo over sigarenfabrikant van der Palen.
"H. van der Palen 1912
van der Palen-van Hoof 1916-1919
van der Palen & Puijmers 1919-1921 "
(van Hoof is de HO in HOSWIVA )
In het begin van de eeuw waren het vooral bakkers en kroegbazen die hun eigen merk sigaren niet in opdracht lieten maken maar partijen inkochten. Op 7 november 1911 deponeerde banketbakker J. van Stratum van de Eindhovense Markt 20 zijn merk Marokko, hij noemt zich daarna grossier en sigarenfabrikant.
Tegenwoordig zijn het de nieuwe Eindhovense bieren die elders in opdracht gebrouwen worden. David liet zijn bieren elders brouwen, en stelt nu de overcapaciteit in zijn brouwerij in de Schellensfabriek ter beschikking. Bekende huurbrouwerijen zijn brouwerij "Anders" en de 'proef'-brouwerij Lochristie.