Fotonr.: 36128
Bijdrager Piet Hein van Mens
Jaar: 1937
Locatie 1.:Tongelre |311 Villapark |Dommellaan*
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Woonhuizen-Tongelre |Dommellaan*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Dommellaan 12

Beschrijving Het huis dat mijn ouders in 1936 lieten bouwen aan wat toen de Dommellaan was (nu loopt hier de Stationsweg). Bij het bombardement van 19 sept. 1944 werd het huis verwoest. Het linkerpand bestaat nog en heeft als adres Parklaan 66.

Voor nog een tweetal foto's van dit pand en het uitzicht over de Parklaan (o.a. naar de Laak) klik hier.
Geplaatst op 23-08-2015
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 24-08-2015
Naam: Johan Vervest img

De Laak staat aan de Parklaan. Tot wanneer heeft er een Dommellaan bestaan?
Is de locatie wel juist opgegeven ?


Datum: 24-08-2015
Naam: Redactie img

Johan, kijk even naar deze plattegrond 2684, op de grote versie is goed te zien waar de Dommellaan liep. Op een van de foto's van de diaserie bij foto 36127 is ook het pand rechts van Dommellaan 12 te zien, Parklaan 62.
In de papieren van Piet Hein van Mens ook een bouwtekening met daarop de locatie.
Uit gegevens van Jan Spoorenberg weten we dat deze straat al genoemd werd in 1919 en in ieder geval tot 1944 bestaan heeft.


Datum: 24-08-2015
Naam: Tini van Rooij img

Johan, het huis wat je links op de foto ziet is niet de Laak. De straat op de voorgrond is de Parklaan. Dat is duidelijk want je ziet de tramlijn. Links van het linker pand, niet op de foto, ligt de Dommelbrug. Tegenwoordig zie je dit pand liggen aan je linkerhand wanneer je vanaf de Dommelstraat de Parklaan op gaat, de brug is de scheiding Dommelstraat / Parklaan.
Ik heb wat oude plattegronden bekeken en vond de Dommellaan al sinds 1920. Dit straatje vormde de verbinding tussen de Parklaan en de Fuutlaan. De Stationsweg en de brug daarin bestonden ten tijde van deze foto nog niet. Die zijn aangelegd rond 1960. Toen is ook de naam Dommellaan geruisloos verdwenen. Op ongeveer dezelfde plaats is de Stationsweg aangelegd die hier aansluit op de Parklaan en dus doorloopt tot aan het Stationsplein.
Het pand van van Mens had de voordeur aan de Dommellaan dus kreeg het een adres van de Dommellaan. Volgens mij was dit het enige huis in die straat, hoe ze aan huisnummer 12 zijn gekomen zal wel eeuwig een raadsel blijven. Ze zullen wel op uitbreiding hebben gerekend.


Datum: 26-08-2015
Naam: Piet Hein van Mens img

Aan de achterkant van het pand is het kantoor gebouwd van het Correspondentschap van De Nederlandsche Bank. Als het goed is heeft u daar ook een foto van.


Datum: 26-08-2015
Naam: Giovanni van Helvoirt img

Dit pand lijkt in het geheel niet op het verwoeste pand of het moet de achterzijde zijn, die daar gefotografeerd is. Hier zie ik wel iets wat op een voordeur lijkt, maar de echte voordeur zat wellicht aan de andere kant. Vandaar die vreemde nummering natuurlijk.


Datum: 26-08-2015
Naam: Eric Kemperman img

Bij foto 8439 staat te lezen dat de eigenaar van dit huis zoon was van een voormalig burgemeester. Misschien had hij wel "inspraak" in het huisnummer. Uitbreiding van de Dommellaan lijkt me weinig waarschijnlijk: aan een kant villa de Laak, aan de ander kant het spoor.
Op foto 28142 uit 1936 is de bouwlokatie mooi te zien; de Dommellaan is maar een smalle straat. De ruïne staat ook nog op foto 34013 uit dec. 1944.
Piet Hein, bedoel je met het Correspondentschap het pand Parklaan 66 (nu Staal Bankiers)?


Datum: 26-08-2015
Naam: Piet Hein van Mens img

Nee Eric, Het correspondentschap was aan huis. Op een later tijdstip is het kantoor inderdaad op Parklaan 66 bij mevrouw Hoppenbrouwers gevestigd geweest. Daarna is het verhuisd naar de Stratumsedijk in het huis van Eddie Caron.


Datum: 12-09-2019
Naam: Paul van der Cingel img

Nooit geweten dat dit straatje een naam had. Aan het eind was een laadperron van de spoorwegen. Ik herinner mij dat ik met de voerman (paard en wagen) van de glashandel op de Grote Berg rond 1948 een keer of twee drie met hem bij dat laadperron ben geweest om grote kratten met winkelruiten op te halen. Daarna ging hij niet meteen terug naar de Grote Berg, maar reed via Dommelstraat, Stationsplein, Parellelweg, Mathildelaan en Elisabethlaan naar het PSV-stadion om kaartjes te kopen voor de wedstrijd van de komende zondag. Hij heeft me ook een keer meegenomen naar een wedstrijd, maar van de wedstrijd zelf weet ik niets meer. Pas bij het landskampioenschap van PSV in 1951 werd ik een regelmatige bezoeker van de thuiswedstrijden van PSV, jongensrang 15 cent.