EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3518

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

424 Mensfort

Straat:

Hamsterstraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Overige WO II

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Duits Kanon bij de Hamsterstraat

Beschrijving

Dit was overgebleven van het Duits kanon. Het stond aan de zwarte pad, dat uitliep vanaf de Hamsterstraat richting Pastoor van Arskerk. De foto is genomen in 1945 of 1946. Op het kanon zitten Henk en Cor de Bitter.


Geplaatst op

16-03-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-03-2006
Naam: Jos G. USA  
img

Dit is een 88mm Flak waarschijnlijk van het type 36. Hoewel oorspronkelijk bedoeld als luchtdoelafweergeschut, bleek het in de praktijk eveneens bijzonder geschikt als antitankwapen.


Datum: 17-03-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Aan de ringen op de loop is te zien dat het flak geschut nogal raak schoot. Vermenigvuldig aantal ringen met, gemiddeld 5 of 6 dan krijg je het aantal doden. Als de bemanning afscheid van het stuk moest nemen lieten ze het sluitstuk springen en was het onbruikbaar. Zo te zien is het hier ook gebeurd. Hoe dat in zijn werk ging is mij nooit duidelijk geweest. Maar ik denk dat er nog al eens onenigheid was, over wie het vliegtuig had neer gehaald, gezien de ringen op andere stukken. Zie: .


Datum: 17-03-2006
Naam: Piet van Hees  
img

Het is een FLAk 36/37 (het verschil is lucht of grond, maar is alleen zichtbaar aan de richtmiddelen, die hier niet meer op zitten). Met zijn 88 mm kogels een van de meest gevreesde Duitse kanonnen. De latere tanks kregen een aangepaste versie van dit kanon. Deze heeft veel actie gezien, getuige de ringen om de loop. Die staan voor kills neergehaalde vliegtuigen of afgeschoten tanks. De positie van de wielen, de loop in de transporthouder en het niet verankerd zijn aan de grond, doen vermoeden dat het ding tijdens transport is vernield, niet in aktie. De 2 meest bekende kanonnen van dit type in Eindhoven stonden op de Woenselsestraat en zijn uitgeschakeld door de parachutisten van de 101ste screaming eagle divisie in de ochtend van 18 september 1944.
Jammer dat ze er toen geen monument van hebben gemaakt zoals in Zandoerle. Daar staat tot op de dag van vandaag een (ander) kanon op het marktplein.


Datum: 17-03-2006
Naam: Piet van Hees  
img

Klopt, de hele bovenbuis ontbreekt. Maar na een paar jaar sloopvingertjes kan alles eraf zijn. Meestal wordt de monding geblokeerd. De explosie van de granaat vernielt dan de kamer en het sluitstuk. Meestal als er discussie was over wie een toestel had geraakt, werden halve victories toegekend. Je wilt niet weten hoe braaf er rapporten ingevuld werden en door de staf weer tot verzamelrapporten werden verwerkt. Vergelijkingen van de Battle of Brittain rapporten van de Engelse en Duitse kant bleken verbazingwekkend correct. Ik heb maar een paar rapporten van de Duitse kant van de bevrijding gelezen, maar wie weet wat daar nog uit te halen valt.