Bijdrager Jan Spoorenberg
Jaar: 1918
Locatie 1.:Centrum |113 De Witte Dame |Emmasingel
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Complex Emmasingel
Philips Emmasingel
Beschrijving | Het gebouw van foto 35140 gezien vanaf de andere kant, vanaf de Emmasingel dus. Poststempel 1928 |
---|---|
Geplaatst op | 08-05-2014 |
Reacties
Naam: Pierre Geelen
Deze foto moet gemaakt zijn tussen 1911 en 1918. Links het 4-verdiepingen hoge EB-gebouw met watertoren uit 1909 toen ook de schoorsteen op de achtergrond werd gebouwd. Rechts het 5-verdiepingen hoge en nog bestaande EC-gebouw uit 1910/1911. Op de voorgrond de schoorsteen van rond 1900 in de oorspronkelijke hoogte. Begin 1919 werd deze schoorsteen verhoogd met 13 meter door mijn vader Sjang Geelen uit Neer.
=== Bij het jaartal zijn wij uitgegaan van het poststempel. Nu, met deze gegevens, hebben we het veranderd in 1918. === Red. ===
Naam: Pierre Geelen
Nee. Het gebouwtje waar Gerard Philips in 1891 begon stond aan de overkant van wat nu de Emmasingel heet en toen de naam Vrijstraat had. Daar stond toen al de schoorsteen die er nog steeds staat. De schoorsteen op de voorgrond van de foto met de bedrijfsnaam Philips & Co op de schacht werd vlak voor de eeuwwisseling op het nieuwe fabrieksterrein (naderhand het Emmasingel-complex genoemd) gebouwd rond 1900 en stond tot na WO II nabij de ingang van de huidige ondergrondse parkeergarage achter de Witte Dame.
Naam: Hans van Melis
Johan. Kijk naar 1891 op plattegrond 7837. Of zoek op De eerste Philips-fabriek.
Naam: Tini van Rooij
Pierre, je hebt gelijk behalve dat het fabriekje toen en nu nog en nu nog steeds aan de Emmasingel ligt. De naam Emmasingel zegt al dat die straat aan de singel lag, de stadsgracht. Vanwege die gracht lag de ingang van het fabriekje aan de andere kant, te bereiken vanuit de Vrijstraat. Daarom had het ook een postadres in de Vrijstraat.
Naam: Hans van Melis
Tini, zie foto 1306, Eindhovense Emmasingel was Knip of Kateknip. In 1910 was de naam al Emmasingel.
Naam: Tini van Rooij
Hans, Jan Spoorenberg heeft onderzoek gedaan naar alle Eindhovense straatnamen en zegt hierover onder meer:
In 1889 kreeg de weg de officiële naam Singel, maar die werd nauwelijks gebruikt. In 1891 heette de straat in de volksmond nog Knipstraat, maar toen enkele bewoners en daar gevestigde fabrikanten een jaar later een verzoekschrift richtten aan het gemeentebestuur, gebruikten zij de naam Emmasingel.
Die naam was al in 1888 in de krant als mogelijkheid gesuggereerd, maar de gemeenteraad had een jaar later anders beslist. Ook in het adresboek uit 1910 wordt de straat Emmasingel genoemd, maar pas in 1920 werd die naam officieel vastgesteld.
Desalniettemin had Philips een adres aan de Vrijstraat, toegankelijk via de latere Vijksteeg. Deze steeg had tot 1969 geen officiële naam omdat hij in particulier (Philips?) bezit was. Pas in 1969 werd de naam Vijksteeg vastgesteld. In 2008 werd deze naam ingetrokken en vervangen door Nieuwe Emmasingel, een naam die al bestond maar door herindeling kwam de Vijksteeg in het verlengde hiervan te liggen. En nu ligt de ingang van het Philips Museum weer aan de Nieuwe Emmasingel.