Bijdrager Peter van Turnhout
Jaar: 1960
Locatie 1.:Strijp |612 Philipsdorp |St Antoniusstraat
Locatie 2.: Strijp |612 Philipsdorp |Willemstraat
Onderwerp.: Winkels / Winkelcentra |Snoep / Suikerwaren |Jamin
Reacties
Naam: Diny Nagel-Grave
In dit Jamin-filiaal was Truus Sewalt filiaalhoudster. Zij was daar zeer succesvol. Later is zij in de Rechtestraat filiaalhoudster geweest en heb ik nog een aantal jaren met haar gewerkt.
Naam: Rini Talens
Jamin werd in Eindhoven wat op z'n Frans uitgesproken, dus: sjamin. Dat leerde je op straat als je 's zondags op straat een ijsje kocht bij een van hun ijskarretjes. Jamin behoorde tot een van de eerste kopers van reclametijd op de Nederlandse TV, alleen had men het in die spot dan over: meneer Jaamin ... Was wel even wennen!
Naam: Matty van de Zanden
Links naast Jamin zat Lucas, toen nog een winkel waarin ze bijvoorbeeld alles verkochten van Faller-treintjes. Nu is het een groothandel in knutselmaterialen. Links naast Lucas zat een slagerij. Deze winkels lagen hoger dan de straat. Rechts naast Jamin, een deur verder, zat de sigarenwinkel van De Groot.
De winkel van Jamin is nu een cafetaria.
Naam: Bas Bakermans
Prachtige foto van ons pand waarin mijn opa en vader de treintjeswinkel Lucas hadden (vanaf 1934). Ik ben zeer blij dat dhr. Van Turnhout deze foto nog in zijn bezit had (heeft). Misschien heeft hij van dezelfde kruising nog meer foto's vanuit een iets andere hoek.
Naam: Michel Keeris
Ik heb zelf vijf jaar gewerkt in de panden van Lucas en de slager. Die twee panden zijn ooit samengevoegd, sindsdien huist er een beletteringbedrijf (Bosman Letters) in. Ik heb veel historie mogen opsnuiven, sommige kamers boven zijn zowat ongewijzigd gebleven. Het moet vroeger een prachtig pand zijn geweest, met veel glas in loodwerk en mooie tegelmotieven.
Mooi om te zien dat in het plafond van de slagerij nog steeds de haken zitten waaraan de verschillende dieren werden opgehangen. Ik heb in het verleden onderzoek gedaan naar de bouw en dan zie je in de correspondentie dat e.e.a niet zo eenvoudig is verlopen tijdens de bouw. Omdat er werd afgeweken van een minimale maat van een draagmuur werd er ernstig gedreigd met het stoppen van de bouwwerkzaamheden indien dit niet tijdig aangepast werd. Die gehele briefwisseling is terug te vinden bij het Regionaal Historisch Centrum. Vorig jaar vierde het pand overigens alweer haar 75e verjaardag.
Naam: Bas Bakermans
Toen mijn vader Mart Bakermans deze foto zag was hij zeer verrukt. Het schijnt ook dat de witte Opel (geparkeerd voor de DKW) van zijn vader, dus mijn opa, was. Toen kon je nog voor je eigen deur parkeren.
Beste Peter van Turnhout, in je laatste berichtje zeg je dat er nog meer foto's vanuit ongeveer dezelfde hoek zijn. Heb je die ook geplaatst op deze site? Ik kan ze niet vinden. Misschien kun je me nog laten weten waar de andere foto's eventueel staan. Vast zeer bedankt voor je tegenbericht.
Naam: Mari Kieneker
Schuin tegenover deze Jamin was in de jaren 60 een uitgaansgelegenheid met de naam Pam Pam.
Een groot statig herenhuis, met rechts een soort huiskamer, vooraan was de bar en links een zaaltje met muziek. Ook kon je naar boven naar een zaaltje om te dansen en muziek te luisteren.
Zijn er foto's van dit huis?
=== zie voor Pam Pam foto 5516 ===
Naam: Helma de Jonge
Leuk! Wij hebben boven de Jamin gewoond, zo rond 1962/1963. Ik was toen vijf jaar en speelde met de andere Helma, die links naast de Lukas woonde. Bij haar keken we elke woensdag televisie Rikkie en Slingertje. We zwierven door de hele buurt, achterom keken we door een gat in de schutting bij tandarts Van Kilsdonk, ongeveer twee huizen rechts van ons. Mijn zusje Yolanda en ik liepen naar de school op de De Jonghlaan, nog voorbij het oude Philips-stadion, met van die metalen pishokjes onder de grote Kastanjebomen. Boven de Jamin keek je uit op het Napoleonplein met de markt, en ik heb daarboven ook nogal wat ongelukken zien gebeuren. Tegenover ons was een grasveld waar mijn vader vaak sleutelde aan zijn Morris. Er is daar toen ook nog een gebouw gesloopt. Was dat de PamPam? Ik heb de brand van de fabriek aan de Willemstraat meegemaakt. Toen mochten we mee gaan kijken met ons pap.
Naam: Flip Raap
Gezien vanaf Jamin richting Frederiklaan zat sigarenmagazijn Aksi. Het halve politiekorps was daar klant.
Dit kruispunt stond in de jaren 50 regelmatig onder water als het riviertje de Gender weer te veel regenwater kreeg.
De verkeersregelaar Van Turnhout werkte bij mijn vader in de ploeg. Ik heb nog met Cees van Turnhout dienst gedaan.
Naam: Peter van de Wal
Hoofdagenten Van Turnhout en Leplaa. Begrippen van een duo in het Eindhovense korps vanwege hun deskundigheid op het gebied van de bijzondere verkeerswetgeving. Omdat het een aparte afdeling was en verder niemand in het korps daarop controleerde (mocht niet) waren beiden de enige twee deskundigen.