De Demer begin 1953.
Beschrijving | In 1953, dus al lang na het sinterklaasbombardement in 1942, had dit deel van de Demer nog zijn oude vorm. Vanaf het spoor komende zat er kort voor de kruising met de Vrijstraat een lastige slinger in de smalle weg. Toen is er een procedure gekomen tot ontruiming van de Demer ter plaatse en afbraak van het huizencomplex hoek Marktstraat 10 t/m Demer 69. Dus de huizen links op de foto. Verder zien we V&D in zijn oude situatie en even verderop het in 1967 gesloopte stadhuis in de Rechtestraat. ===Datum en omschrijving aangepast op 18 maart 2006=== |
---|---|
Geplaatst op | 29-05-2005 |
Reacties
Naam: Elly v.d. Berg Smulders
Mijn Oma woonde vroeger achter het oude stadhuis, je moest ernaast bij de fietsenstalling foto 2509. Red.===
Naam: H. Kemper
Deze foto is van vóór de reconstructie, die geleid heeft tot de Demer die wij nu ook nog kennen. De bochten waren er niet meer. Ik weet het zeker omdat ik in 1953 bij Singer op de Demer ben gaan werken. De opbouw van de bebouwing was al een héél eind gevorderd en de straat was recht.
Naam: Peter Vermeulen
In het pand aan de rechterkant zat destijds Verhulst (stoffen?). Ik heb nog een ansichtkaart waar je kunt zien dat de wand wit is geschilderd. Maar voor die films ben ik te jong! ___Welke waren dat dan?____
Naam: John
Mmm, welke films? Ik meen dat ik daar eens zittend op een sinaasappelkistje een western met Victor Mature heb gezien. En ook The Third Man. Maar da's allemaal al zo lang geleden. We zaten op een zandvlakte met allemaal kuilen. Nu schiet me nog te binnen dat ik op een van die filmavonden mijn eerste pofbroek aan mocht. Dat waren van die dingen met onder in de zoom een eind elastiek. Drollenvanger noemden ze die broeken ook wel. Maar ik was me toch een partij trots. Van korte broek naar lange broek promoveren, dat was me wat toen!
Naam: Alfons de Goede
Dhr. H. Kemper krijgt van mij gelijk. Er was er op de Demer tweede huis van de hoek af, de drogisterij van Heldens. Het echtpaar kende ik en ging daar op bezoek. Er waren nog open gaten (gebombardeerde huizen) maar de Demer was recht en breder. V&D was zoals die op de foto eruit ziet. Heer Kemper jij hebt voor 100% gelijk.
Naam: Hans van Melis
Deze foto is een exemplaar uit een hele rij foto's (RHC-e 2950 t/m 2955) Nu kan van elke foto de datum in twijfel getrokken worden maar de omschrijving bij deze serie is wel heel nauwkeurig. --Behoort bij brief van 07.02.1953, No. 1818 K.SBD. van de gemeentepolitie Eindhoven. Betreft procedure tot ontruiming / urgentie van de verbreding van de Demer ter plaatse afbraak huizencomplex hoek Marktstraat 10 t/m Demer 69--
Naam: Wil van Hout
De tekst na bombardement van 1944 enz; is wel goed, maar ik zie toch liever de datum 6 december 1942 daar er verwarring door kan ontstaan.
===Bij het aanpassen van de orginele (foutieve) tekst onstaat het probleem dat de verdere opmerkingen onbegrijpelijk worden===
Naam: Ida Wagemakers-Schriks
Op de hoek Demer-Marktstraat stond zolang ik mij kan herinneren een schoenenzaak ik dacht van van Haren en schuin er tegen over de schoenenzaak van de Bata. Langs van Haren op de marktstraat was de gruyter. Ik kan mij vergissen maar dat blijft mij bij, omdat mijn moeder als zij de kinderbijslag kreeg, er altijd wel iemand nieuwe kleren en schoenen nodig had.
Naam: Harry Haerkens
Volgens mij is deze foto inderdaad in 1953 gemaakt. Ik herinner me dit omdat ik als kind in dat jaar op deze kruising met mijn fiets ben gevallen, veroorzaakt door een verzekeringsman die op dit kruispunt plotseling uit zijn auto stapte (hij deed nota bene in verzekeringen bij het kantoor Priems destijds gevestigd op de Kleine Berg). Inderdaad was het derde pand rechts van de Drogist Heldens waarmee ik later nog zaken heb gedaan.
Naam: Jo Geerings
Rechts op de hoek naast V&D was de bioscoop, het Chicago Theater. Dat was een zeer mooi theater, jammer dat het afgebrand is. Het had een mooie entree met rode bekleding op de vloer. Het was er chic. Ik was er een regelmatige bezoeker, ze draaiden er altijd goede films.
Naam: Jo.Geerings
Het was in alle bioscopen druk in de weekenden maar in de Chinema Parisien en het City Theater draaiden ze meestal Westerns en Gangster Films en in het Chicago en in het Rembrand Theater waren het altijd goede speelfilms .Maar ik kwam ook in alle bioscopen ook later in de Plaza en Metropool .Ik denk dat Will van de Goor het daar wel mee eens is. Zo was er voor iedereen een film naar zijn smaak.