Geen Google maps coördinaten aanwezig

Fotonr.: 3316
Bijdrager Bertie van den Broek
Jaar: 1946
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Bevrijdingsfeesten / Bevrijdingsherdenkingen |1946

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Aankomst fakkel in Eindhoven.

Beschrijving Hier loopt een hardloper met de fakkel uit 1946 van Bayeux-Eindhoven onder escorte van de wielrenners tussen de juichende menigte door.
Geplaatst op 03-03-2006
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 18-03-2006
Naam: John van Iersel img

Volgens mij is de foto van veel latere datum. De eerste jaren direct na de bevrijding van onze stad is het bevrijdingsvuur alleen door een select groepje van wielrenners van Wielerclub 'Het Zuiden' in Bayeux opgehaald en naar Eindhoven gebracht. Pas later mengde zich PSV athletiek daarbij die een aantal lopers mee naar Bayeux stuurde. De terugreis naar Eindhoven ging alleen met wielrenners tot het monument (het graf) van de onbekende soldaat in Brussel. Het deel van Brussel naar Eindhoven ging met wielrenners en lopers. Ik heb de rit tegelijkertijd op eigen gelegenheid een groot aantal malen gedaan. Mijn vader zorgde er in de begeleidingsbus voor dat het oorspronkelijke bevrijdingsvuur bleef branden en hij heeft dat 25 jaar gedaan. Bij mij thuis brand het vuur uit Bayeux uit 1965 nog steeds.


Datum: 18-03-2006
Naam: Wil van Hout img

Ik heb in 1946 zelf mee de fakkel opgehaald en er was geen sprake van P.S.V. Het enige was het gebruik van het voetbalterrein. Zoals ik elders al vermeld heb, waren het uitsluitend jongens uit Eindhoven die enkele weken van te voren een 5 k/m test hadden gedaan. Wij mochten echter maar een kilometer of zo lopen. Zie tekst bij 3163


Datum: 19-03-2006
Naam: John van Iersel img

Vanuit Brussel liep er pas later een loper tussen de wielrenners. Ik herinner me dat de eerste vijf en twintig jaar de stoet samenkwam op het Eindhoven terrein aan de Aalsterweg. Vandaar ging men met de wielrenners via de binnenstad naar het PSV terrein. Later kwam er aan de Aalsterweg lopers bij hetgeen de wielrenners in die tijd niet echt fijn vonden. Er werd n.l. volgens hen de indruk gewekt dat die lopers ook helemaal uit Bayeux kwamen lopen. Ik ben er vrijwel zeker van dat PSV athletiek de lopers leverde. Waar zou immers de stichting bevrijdingsherdenking die lopers anders vandaan moeten halen?


Datum: 19-03-2006
Naam: Wil van Hout img

Ik ben nooit bij P.S.V. geweest en toch heb ik mee gelopen. Je zult wel begrijpen dat er allerlei mogelijkheden waren om de test te doen. Je moet het artikel lezen! Is misschien een beetje moeilijk maar toch. Deze kwamen van voetbalclubs, Kajotters en Padvinders, noem maar op. Aantal jeugdlopers weet ik niet meer, maar de beste 50 of zo mochten mee naar Brussel. Dus de Aalsterweg lopers bij is uit de spreekwoordelijke duim gezogen.


Datum: 19-03-2006
Naam: John van Iersel img

Helaas ben je op de man erg opmerkzaam Wil. Ik ga maar liever niet op je betoog in, maar het valt me wel tegen. Ik lees alles vrij goed wees daar maar niet bang voor.


Datum: 08-05-2006
Naam: Bertie van den Broek img

Of de lopers van de vereniging P.S.V. zijn kan ik niet bevestigen en zal ik ook zeker niet doen. Een ding weet ik wel met het jaartal zit ik er zeker niet naast. Deze foto is in 1946 gemaakt, daar ik een hele reeks foto's heb van mijn opa die die tocht heeft gefietst in 1946.


Datum: 09-05-2006
Naam: Vic van Lijf img

Tussen 1953 en 1956 was ik ook bij PSV athletiek. De tijd van Jan en Eef Kamerbeek en Henk Haus, om wat beroemde namen te noemen. In die tijd heb ik ook een keer meegelopen in de estafette van Brussel naar Eindhoven. Die ene km was voor mij als sprinter al behoorlijk pittig. Herinneringen aan de echte sintelbaan en de jaarlijkse tienkamp (waarbij ook polstokhoog!) komen weer boven.


Datum: 14-08-2006
Naam: Frans van den Broek jr. img

De Hr John v Iersel zit er v.w.b. de eerste jaren geen hardlopers helemaal naast. Al het eerste jaar liepen er hardlopers mee. Foto 3315 geeft duidelijk aan, dat mijn vader de fakkel overhandigt aan 'n hardloper en deze foto's zijn ook echt in 1946 gemaakt.


Datum: 15-08-2006
Naam: John van Iersel img

Beste mijnheer Frans van den Broek. Waarschijnlijk heb je toch niet goed gelezen. In de eerste jaren van de estafette kwamer er pas lopers aan te pas op het laatste deel van de estafette. Dus het was echt niet zo dat er lopers vanaf Bayeux tot Eindhoven liepen. Lopers kwamen er pas bij op het Eindhoven terrein.


Datum: 15-08-2006
Naam: Wil van Hout img

John, je bent wel hardleers.


Datum: 15-08-2006
Naam: John van Iersel img

Beste mijnheer Frans van den Broek. Waarschijnlijk heb je toch niet goed gelezen. In de eerste jaren van de estafette kwamer er pas lopers aan te pas op het laatste deel van de estafette. Dus het was echt niet zo dat er lopers vanaf Bayeux tot Eindhoven liepen. Lopers kwamen er pas bij op het Eindhoven terrein.


Datum: 15-08-2006
Naam: Wil van Hout img

Maar nogmaals. in den beginne had het niets met P.S.V. te maken. Misschien was de organisatie in handen van P.S.V. Weet je hoe er vroeger tegen Philips aan gekeken werd? Zie de geschiedenis van Eindhoven, in en voor de oorlog. Wij mochten als goed katholiek niet eens naar P.S.V. gaan kijken van de pastoor! Zie mijn commentaar van 18 en 19 Maart. Ik kan mij wel voorstellen dat het latere jaren moeilijk werd de lopers uit alle lagen van sportverenigingen te selecteren en de sportvereniging P.S.V. is na de oorlog aanzienlijk gegroeid, daarom heb ik ook geen enkel idee, hoe het later is gegaan. De verhoudingen t.o.v. P.S.V. werden ook anders na de oorlog.


Datum: 16-08-2006
Naam: Hans van Melis img

Jullie moeten op 1 october eens samen gaan buurten Wil, John en Frans. Langs elkaar heen praten hebben jullie al genoeg gedaan hier op de site.


Datum: 30-03-2009
Naam: Tonnie Peters img

Deze foto is wel van 1946 en wat de hardlopers betreft die kwamen er pas in Brussel aan te pas en wat de renners betreft die waren inderdaad vanaf het begin van wielerclub het Zuiden en daarna samen met wielerclub Wilhelmina.