EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

32301

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Keizersgracht

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Keizersgracht

Beschrijving


Geplaatst op

20-10-2012

Reacties:

Datum: 21-10-2012
Naam: Peter Harbers  
img

Lijkt me dat de foto van veel later is dan 1946, toen reden er nog geen VW kevers met brilletje rond en er staan ook nog te veel fietsen!


Datum: 21-10-2012
Naam: J.Booms  

Zeker niet 1946: toen bestonden deze autos nog niet ~ vermoedelijk rond 1950-51.


Datum: 21-10-2012
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Theoretisch gezien hebben Harbers en Booms gelijk volgens onderstaand verhaal over de geschiedenis van de VW brilkever en zouden bovenstaande Kevers geïmporteerd moeten zijn door een andere partij dan Pon.
Citaat:
Naoorlogse ontwikkelingen.
Na de oorlog lagen ook de net nieuwe Volkswagenfabrieken in puin. Ruim 60% was verwoest en de rest stond op instorten. Onder leiding van de Britten werd de fabriek opnieuw opgebouwd en werd de productie hervat. In 1945 werden er 1785 Volkswagens gemaakt, in 1946 alweer ruim 10.000. Onder leiding van Heinrich Nordhoff kwam er meer vertrouwen en was er hoop op betere tijden.
In 1947 werden de gebroeders Pon benoemd als importeur en werden de eerste Kevers naar Nederland geëxporteerd. Voor de Amerikaanse markt werd een exporttype gemaakt; met meer chroom, betere lak en andere binnenbekleding. Toen in 1949 Ferdinand Porsche terugkwam in Duitsland, werd de Kever doorontwikkeld met bijvoorbeeld een schuifdak, openklapbare voorzijraampjes en de snelheidsmeter. In 1953 werd de brilkever opgevolgd door de ovaalkever; een kever met een nieuw ovaal raampje dat ongeveer 23% groter is.


Datum: 04-10-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Afgezien van Volkswagens met of zonder brilletje, in 1946 waren er nog maar heel weinig auto's. Je kon ze ook niet zomaar nieuw kopen. Omdat Nederland zelf geen auto's produceerde moest alles uit het buitenland komen en dat kostte deviezen en die hadden we niet. Een paar buitenlandse automerken besloten daarom in Nederland assemblagebedrijven op te richten. Het Engelse Morris liet de Morris Minor in Nederland in elkaar zetten en ook een nu totaal vergeten merk, Kaiser, had een assemblagebedrijf in Rotterdam. Auto's werden mondjesmaat geïmporteerd en vrijwel alleen mensen die konden aantonen een auto voor hun beroep nodig te hebben kregen er een toegewezen. Je moest er wel wat voor doen, als je een schriftelijke toewijzing had ontvangen moest je de auto zelf ophalen in Amsterdam of Rotterdam. Ik denk dat de eerste Volkswagens pas in 1948 werden geïmporteerd. Pas na 1955 nam het aantal auto's flink toe.


Datum: 07-10-2019
Naam: Eric Kemperman  
img

De fietser rechts komt uit de Hooghuisstraat; je ziet een hoekje van de noodwinkels nog in beeld. Op deze foto valt het pas echt op dat voorbij de Vrijstraat de rooilijn een meter of 20 naar links versprong. Zie ook b.v. foto 23381. Vanaf 1956 begon de sloop van deze rij panden. Maar de Keizersgracht maakt nog steeds een flauwe bocht naar links alvorens aan te sluiten op de Emmasingel.