EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

31780

Bijdrager:

Jaar:

1971

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

543 Vaartbroek

Straat:

Suikerpeerstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, St Matteus, noodkerk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Noodkerk Vaartbroek, pastorie Wijnpeerstraat

Beschrijving

R.K. Noodkerk St Mattheus, pastorie Wijnpeerstraat. Bij de foto is aangetekend: "er is een actie gaande voor een definitief kerkgebouw, onder de naam Ton voor Mattheus". Ik weet niet of dit gebouw nou hetzelfde is als wat we nu als Mattheuskerk aan de Suikerpeerstraat 1 vinden (ook een laag model gymnastieklokaal-kerk), of dat er wel degelijk een nieuwe kerk in 1972 kwam.


Geplaatst op

29-07-2012

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-07-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Dit is de noodkerk hoek Airbornelaan / Suikerpeerstraat. Adres Wijnpeerstraat 2. Wanneer deze precies is gebouwd weet ik niet. De nieuwe kerk, die er nu tegenover staat, is geopend in 1972. In 1973 is de noodkerk door de Stichting Wijkactiviteiten Vaartbroek in gebruik genomen als 2e gemeenschapshuis "De Schietstoel" naast het oudere gemeenschapshuis De Parasjuut". Rechts op de foto zie je nog het dak van De Parasjuut. Na de opening van "De Landing" in 1980 is het gebouw gesloopt. De "Parasjuut" bleef nog even staan maar is korte tijd daarna afgebrand en gesloopt. Links van de noodkerk zie je enkele noodlokalen van, ik dacht, de Martin Luther Kingschool. Deze noodlokalen zijn gesloopt na de opening van de Bijenkorfschool.
De pastorie Wijnpeerstraat staat niet op deze foto. De pastorie is een woonhuis in de Wijnpeerstraat waar nu nog steeds oud-pastor Frans Verhoeven woont.


Datum: 31-07-2012
Naam: Ad van den Heuvel  
img

In de nieuwe kerk ben ik getrouwd (1974). Om de voorbereiding te bespreken moesten wij toentertijd naar Vaartbroek, waar de toenmalige pastoor woonde.


Datum: 07-08-2013
Naam: Dimi Evers  
img

Ik weet dat ik in 1970 gedoopt ben in de Schietstoel, ik heb daar nog een foto van. Jaren later heb ik in hetzelfde gebouw nog judolessen gehad, dit was omstreeks 1975, van Ad Smits, ja, de vader van Rik Smits , de basketballer die in de Selderiestraat woonde, voor zover ik weet woont Ad nog steeds daar. Ik heb ook nog eens een film bekeken in de Schietstoel toen het ook functioneerde als filmtoonzaal voor de wijk Vaartbroek.
Ook heb ik een aantal jaren plezierig carnaval gevierd in de Parasjuut. Ik heb daar goede herinneringen aan. Het gebouwtje naast de Schietstoel was inderdaad een noodgebouwtje voor de Martin Luther Kingschool die jammerlijk afbrandde. Dit was nadat de bokkentuin (de Buiteltuin bedoel je? (Red.)) afbrandde. Ik weet nog dat dit de grootste publieke speeltuin in de gemeente Eindhoven was en dat deze constructie van glasvezel/polyesterbollen op palen druk bezocht werd door mijzelf.


Datum: 07-08-2013
Naam: Dimi Evers  
img

Inderdaad, het was de Buiteltuin, ter hoogte van de Dadelstraat. De gemeente heeft destijds besloten de Buiteltuin niet te herstellen maar in plaats daarvan een veel kleinere groep toestellen neer te zetten. Bokkentuin is de naam van het kinderboerderijtje dat wat dieper in het parkje ligt.


Datum: 07-08-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor de Buiteltuin zie foto 31789. De naam Buiteltuin zou zijn verzonnen door Godfried Bomans.


Datum: 16-11-2014
Naam: Marjolein Rooijakkers  
img

De noodgebouwtjes waren de kleuterklassen van de Bijenkorfschool. Vaartbroek is inderdaad veranderd, maar ook weer beter aan het worden dankzij inzet van buurtbewoners van alle nationaliteiten. Ikzelf ben in de Kometenlaan geboren in 1969. Ik weet dat de naam buiteltuin inderdaad van Godfried Bomans is, naar een gelijknamig boek "de kinderen van de Buiteltuin".


Datum: 27-01-2015
Naam: Erik Foederer  
img

Leuk om te zien, ik heb fijne herinneringen aan de schietstoel, op zondag draaiden ze film, altijd carnaval gevierd en met drumband Vaartbroek op woensdagavond gerepeteerd.


Datum: 23-11-2016
Naam: Mathi Prygoda  
img

De noodkerk is van 1967.


Datum: 02-01-2017
Naam: Mathi Prygoda  
img

"Nog voor kerstmis noodkerk in Vaartbroek", uit de krant van 03-12-1966.