Bijdrager W. van Hoof
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Boerderijen-Strijp |Klawierstraat
Boerderij fam van Lierop (3)
Beschrijving | Links H. Dams en rechts één van de gebroeders van Lierop. |
---|---|
Geplaatst op | 20-07-2012 |
Reacties
Naam: Wm van Hoof
Ik heb deze foto ingezonden omdat ik het jammer vond dat deze mooie langgevelboerderij ontbrak op de tentoonstelling van oude Eindhovense boerderijen.
Ik heb het volgende toe te voegen: links op de foto staat mijn moeder, Riek Dams, geboren in Waalre in 1907. In deze boerderij woonden de ongetrouwde kinderen Van Lierop, mijn moeder was een nichtje van hen. Er waren in ieder geval vier broers en minimaal drie zussen, wellicht nog meer. Een broer, Bert, vertrok naar de missie in Ceylon. Toen ook nog twee zussen vertrokken naar het klooster, regelde mijn oma dat haar dochter daar in de kost kwam om te helpen in het huishouden. Mijn moeder was toen dertien jaar en is daar twintig jaar gebleven tot haar huwelijk.
Ergens aan het einde van de twintiger jaren is een pyromaan daar actief geweest en zijn deze boerderij en minimaal twee andere boerderijen in vlammen opgegaan in het holst van de nacht. Mijn moeder heeft daar een grote angst voor brand aan overgehouden. De dader bleek een bekende (een zekere van Looij?). Na de brand bouwden de kinderen Van Lierop een grote nieuwe boerderij in de stijl van de jaren dertig op dezelfde plek. Tot het einde van de jaren zestig heeft hij daar gestaan. Op een gegeven moment zat er een kinderdagverblijf of iets dergelijks in.
Wat ik als kind raar vond aan dat huis was, dat de voortuin (inmiddels siertuin geworden) gescheiden werd van het huis door de openbare weg. Zo te zien op de foto's, was dat vroeger ook het geval. De Van Lieroppen waren welgestelde boeren. Dat blijkt wel uit het feit dat ze bij de bouw van de Theresiakerk 4000 gulden schonken aan de parochie! Een fors bedrag voor die tijd. Op het kerkhof van de Theresiakerk was ook hun indrukwekkend grafmonument. Ik ben daar gaan kijken ,maar helaas, het is ineens afgebroken.
Naam: Kees van der Hoeven
De Strijpse pyromaan, P. van der Looij uit Het Ven, was tussen 1929 en 1931 actief. Eerst moest de Philips-boerderij (Venstraat) waarin zijn vader woonde het ontgelden en dat smaakte blijkbaar naar meer, zodat hij en zijn compagnon H. Verbeek uiteindelijk een 15-tal brandstichtingen konden bekennen. Daarbij brandden verschillende boerderijen en woonhuisjes geheel af. De boerderij van Van Lierop was in 1931 aan de beurt. Een groot probleem voor de brandweer was dat er in dit Strijpse agrarische gebied in de verre omtrek geen bluswater voorhanden was.
Naam: Johan Vervest
Het Theresiakerkhof is best wel verwarrend. Maar in een cirkel rond de graven van bouwpastoor Mooren en zijn opvolger pastoor Bernard de Beer hebben de financiers en kerkbesturen, nog steeds met alle respect voor de nabestaanden, een pompeus graf. (Hoewel door deskundige ontkend.) Dit zijn graven met een eeuwigdurend recht. De Theresiakerk is na onttrekking aan de eredienst een Rijksmonument. Mogelijk valt het hiervan onlosmakelijk kerkhof daar ook onder.