Fotonr.: 31434
Bijdrager Cor van de Mortel
Jaar: 1944
Locatie 1.:Woensel |422 Kronehoef |Frankrijkstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Frankrijkstraat

Beschrijving Rond 1910 werd de linkerwoning ( nr. 27 ) gehuurd door Petrus van de Mortel en zijn echtgenote Maria Verleg die daar gehuisvest waren met hun kinderen Jan, Betsie Ties en Harry (rechts).

Deze huisjes stonden aan de rechterzijde ,komende vanaf de Boschdijk, naast het Fratershuis en juist vóór de Robbenstraat.

De Robbenstraat was toen nog het zogenaamde zwarte pad (sintels) in de richting van de Kloosterdreef . ( Bron: J Kuijken )

Vóór de annexatie door Eindhoven werd de Frankrijkstraat ook wel de Groenstraat genoemd.

Het was niet bepaald een genot om er te wonen.

Deze rond 1875 gebouwde armoedige krotten/arbeiderswoningen hadden geen stenen vloer, toilet en riolering en wellicht ook geen doeltreffende fundering. Als het langdurig regende dan waren de muren en de vloer verzadigd van vocht. Op de vloer lag speciaal zand dat iedere dag werd schoongeveegd. Deze huisjes zijn gesloopt in het begin van de jaren '50.

Voor de rechterwoning ziet u de familie Bakermans. Zij woonde op nr. 29.
Geplaatst op 15-06-2012
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 15-06-2012
Naam: Antoon Franse img

Foto is niet van 1944, eerder van begin jaren "50. Dit omdat tijdens de bevrijding in '44 er nog geen stoep voor de huizen lag. Zie foto 28507.


Datum: 15-06-2012
Naam: Sjef van Eijk img

Wat zou er op die borden naast de deuren staan ? Onbewoonbaar verklaarde woning ? Zou aansluiten bij de datering van Antoon en het tijdstip van slopen.


Datum: 15-06-2012
Naam: Leo Laus img

Naar mijn mening zat in de zijgevel ook een (voor-)deur, waarop de naam van de familie vd Brand stond. In mijn herinnering was aan de andere kant van deze huizenrij dezelfde situatie, waarbij ik de naam van de familie van Weert plaats. Iemand van die familie heeft eerder geschreven over deze woning.


Datum: 15-06-2012
Naam: Antoon Franse img

Leo, hierbij de gevens uit het jaar 1934. Frankrijkstraat nr.23 H. Mertins (arbeider); nr.25 P.J.F.Swinkels (grondwerker) ; nr.27 P.J.Swinkels (arbeider) ; nr.29 Fr.Bakermans (sigarenmaker) ; nr.31 J.van Weert (grondwerker) in totaal een rij van 5 woningen.


Datum: 16-06-2012
Naam: Leo Laus img

De Robbenstraat heette toen nog Wezelstraat, een verharde zandweg naar de Kronehoefstraat door landerijen.
Een van genoemde mensen Swinkels handelde in oud papier en lompen; aan het paard te oordelen wat hij voor zijn handel gebruikte "ermoei troef".
Aan de huizen te zien (wel kort na de oorlog) voor huidige begrippen onverklaarbaar bewoond.


Datum: 26-10-2014
Naam: Juliette Hanique img

Ca. 1956 kwamen wij wonen in een nieuwbouwhuis, een rijtje van 5 nieuwe woningen. Wij woonden in het vijfde huis, op nr. 89. De eerste woning op de hoek, dat was een extra grote woning daar woonde de aannemer Van Heesewijk die het rijtje huizen gebouwd had. Het waren de eerste huizen voorbij het fratershuis.
Toen mijn vader de achtertuin ging omspitten stuitte hij op een soort fundering wat vroeger waarschijnlijk een buiten wc geweest moet zijn. Wij wisten wel dat er voorheen kleine huisjes gestaan hadden.


Datum: 18-09-2015
Naam: Jo van Weert img

Hallo Juliette, van die fundering dat zou goed kunnen, ik heb nl in het oude huis met 89 gewoond, ik ben er geboren precies twee jaar na datum. Het klopt dat in het rechtse huis de fam van de Brand woonde.
Dus op 89 woonde de familie van Weert.
=== De huizen zijn in 1938 hernummerd, (89-91). (Red.) ===


Datum: 02-12-2019
Naam: Jan van de Mortel img

Was mijn overgrootvader en zijn zoon Jan, mijn opa. Opa heeft in ieder geval in de jaren zestig en zeventig op de Woenselsestraat gewoond.