Fotonr.: 30848
Bijdrager Tini van Rooij
Jaar: 2012
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |Tramstraat
Onderwerp.: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Monumenten |Oorlogsmonumenten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Tramstraat 60, Reliƫf

Beschrijving Het reliëf bevindt zich in de gevel van dit pand. Het herinnert ons aan het bombardement van 3 maart 1941 waarbij o.a. de gasketel werd getroffen.

Het reliëf is gemaakt door C.B. (Carel) Dericks.

Geplaatst op 21-03-2012
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 22-03-2012
Naam: Tini van Rooij img

Op 3 maart 1941 vielen er enkele bommen in deze buurt waarbij ook de gasketel (ja die met de Persilreclame) werd getroffen. Ik kan weinig terugvinden over dit bombardement behalve dat er twee gewonden vielen en dat er een huis werd getroffen. Zou dit het huis Tramstraat 60 zijn geweest? Het laat zich raden maar ik vind geen bevestiging. En wie woonde er in dit huis? Aan de esculaap te zien, zal het een arts zijn geweest. Voor het pand Tramstraat 60 zie foto 30849.


Datum: 22-03-2012
Naam: Sjef van Eijk img

Heb wat zitten googlen en vond dat op deze plaats blijkbaar ooit een villa met huisnummer 8 stond. Daar woonde destijds chirurg en vrouwenarts M.P. van de Loo. Als je dan zoekt naar het familiewapen van Van de Loo kom je inderdaad het wapen van de rechterkant van dit reliëf tegen.


Datum: 25-03-2012
Naam: Kees van der Hoeven img

Ja Tramstraat 8 (in 1934) was een villa die min of meer aan de achterzijde van villa Philips aan de Vestdijk was gebouwd. Het was een vrij groot, vrijstaand huis. Er is me echter geen enkele foto van bekend. Wie helpt?
Nadien, toen de woningrij (Tramstraat 2-58) op het voormalige tramstation werd gerealiseerd (1939), zal het huis naar Tramstraat 60 hernummerd zijn.
De dokter Van de Loo was de zoon van de bekende arts van de villa aan de Willemstraat.


Datum: 31-10-2019
Naam: Verena Watson - van de Loo img

Mijn grootvader Maximiliaan Petrus van de Loo was chirurg vrouwenarts in het Binnenziekenhuis en had een praktijk aan huis. Mijn vader was gedurende de oorlog in Zwitserland (geluksvogel) en kwam na de oorlog met zijn vrouw, mij, zijn oudste dochter van 4, plus zoon van 2 bij zijn ouders wonen tot hij een baan en huis vond in Den Haag. Ik herinner me heel goed de grote tuin, waar nu een groot gebouw staat. Midden in het gazon werd wel eens een luik opgetild waaronder de kelder van het oude gebombardeerde huis lag, onder water. Mijn grootvader was de zoon van de arts die volgens een brief van Vincent van Gogh diens zieke moeder bezocht in Nuenen. Zijn oudste zoon werd ook arts en als ik me niet vergis zet diens zoon de familietraditie voort. Ik ben dankbaar voor alle gegevens hier gevonden, daar ik een familiegeschiedenis aan het schrijven ben voor mijn achterneefje die in Zwitserland is opgegroeid en daar woont en werkt.


Datum: 04-11-2019
Naam: Eric Kemperman img

Helaas staan op de site (nog) geen foto's van het in 1941 gebombardeerde pand. Er zijn wel een paar luchtfoto's, zoals foto's 972 en 4167. Met maximaal inzoomen zie je ook nog wat op foto 28142. Daarop is ook te zien dat er een enorm grote tuin bij dat huis hoorde, die doorliep tot waar nu het DELA-gebouw staat. Aan de overkant, hoek Augustijnendreef, was ook aanzienlijke bomschade.


Datum: 17-11-2019
Naam: Leo koenen img

Wie heeft die bommen gegooid?


Datum: 19-11-2019
Naam: P Hertogs img

Leo, waarom wil je de naam hebben van die Engelse piloot?


Datum: 20-11-2019
Naam: Eric Kemperman img

Leo, dat was de RAF. Tot aan de bevrijding hebben de Engelsen Eindhoven diverse malen gebombardeerd. Na 18 september 1944 gingen de Duitsers daarmee verder.


Datum: 22-11-2019
Naam: Eric Kemperman img

De enorme tuin bij dit huis is nog beter te zien op foto 28939. De gehele hoek Vestdijk-Kanaalstraat-Tramstraat was één groene oase. Nu is het totaal versteend.


Datum: 24-11-2019
Naam: Tini van Rooij img

Eric, dat is een beetje kort door de bocht. Over het doel van dit bombardement is weinig of niets bekend. Ik heb altijd aangenomen dat het een vergissingsbombardement betrof. Het Heilig Hartbeeld op de Paterskerk was een oriëntatiepunt voor de Engelse vliegers op weg naar Duitsland. Er werd op zicht gevlogen. Waarschijnlijk heeft de vlieger gedacht dat hij op zijn bestemming was aangekomen en heeft zijn bommen gelost. Verder waren de Duitse bommen op 19 september 1944 niet op Eindhoven gericht, maar op het Engelse leger dat zijn voertuigen in de stad had geparkeerd.


Datum: 28-11-2019
Naam: Eric kemperman img

Tini, als ik het teruglees, klinkt het inderdaad kort door de bocht. Maar met "Eindhoven" bedoelde ik niet de inwoners, maar het feit dat de stad eerst in Duitse handen was, en daarmee een doelwit van de geallieerden. Na 18 september was de stad in geallieerde handen, en daarmee een doelwit van de Duitsers. De tragiek van oorlog. Wat dat betreft heeft Eindhoven het zwaar voor de kiezen gehad, veel meer dan veruit de meeste grote steden in Nederland. Op Rotterdam na, natuurlijk.