Fotonr.: 30683
Bijdrager Hans Michels
Jaar: 1967
Locatie 1.: Woensel |514 't Hool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hoogspanning bij 't Hool

Beschrijving Deze foto is in juni 1967 gemaakt vanuit het huis op de hoek Malagijsweg bij het kruispunt van de Genovevalaan. We kijken in oostelijke richting. Links van de hoogspanningsmasten is de Bisschop Bekkerslaan in aanleg, in de richting van de Kennedylaan. Links daarvan zijn huizen in aanbouw van de huidige wijk De Tempel. Rechts aan de horizon zien we de lintbebouwing langs de Vlokhovenseweg en de kerktoren in Vlokhoven. Rechts naast de eerste masten was het in 1967 nog een lege woestenij, maar daar staan nu de Echternachlaan-flats en ligt de wijk 't Hool. Door de prachtige onweerslucht is het traject van de hoogspanningsleiding over grote afstand zichtbaar. Die leiding loopt vanaf een trafostation bij de spoorlijn naar Den Bosch, doorkruist Woensel naar het oosten en buigt uiteindelijk af naar het zuidoosten in de richting Geldrop.
Geplaatst op 29-02-2012
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 29-02-2012
Naam: Eric Kemperman img

Een prachtige foto die "licht" werpt op de naam Woenselse Heide.


Datum: 29-02-2012
Naam: Bauke Hüsken img

Wat een prachtige foto!


Datum: 01-03-2012
Naam: Ferry Thissen img

Ja, inderdaad een mooie foto! En leuk dat er wat meer van deze kant online komt. Ik kom zelf van omgeving Cuwaertlaan.


Datum: 01-03-2012
Naam: Gerard Nachbar img

Mooie foto! De hoogspanningslijn liep van Woensel II (bij de spoorlijn, zuidwestelijk van RPI) naar ergens in Zuid-Limburg en maakte deel uit van het koppelnet in zijn oervorm ('s-Gravenhage-Rotterdam-Dordrecht-Geertruidenberg-Lutterade). Al in de jaren 1943/44 is de eerste versie hiervan gerealiseerd. (In de oorlog is er dus meer gebouwd dan alleen maar bunkers!) Dat alles had te maken met Duitse belangen. Door de oorlogshandelingen is het een en ander beschadigd of volledig vernietigd. In ieder geval herken ik in de constructie van de hoogspanningsmasten de oervorm, namelijk het zogenaamde Donautype. Als je nu Google StreetView op Eindhoven, Malagijsweg loslaat, zie je dat de constructie geheel is vernieuwd. Het Donautype is voor het eerst gebruikt voor een hoogspanningsverbinding tussen Dordrecht en Rotterdam, die eveneens in de oorlog tot stand is gekomen. Eind jaren '40 is hetzelfde type gebruikt voor hoogspanningslijnen in N- en Z-Holland.
P.S. Woensel II; Woensel I lag aan de Boschdijk nabij de Frankrijkstraat


Datum: 01-03-2012
Naam: Bauke Hüsken img

Gerard, weet jij in welk jaar de hoogspanningsmasten in Eindhoven gebouwd zijn? Ik kan die informatie nergens vinden. Volgens mij dateren ze al uit de jaren '50. Ik weet in ieder geval zeker dat ze er al lagen toen Woensel nog geheel agrarisch was, dus vóór de jaren '60. Alvast bedankt!


Datum: 01-03-2012
Naam: Gerard Nachbar img

Bauke, zoals al aangegeven is de verbinding ergens in 1944 voltooid. Je kent natuurlijk de door de RAF in de oorlog gemaakte luchtfoto's. Op foto LFWO0001685.jpg zie je het onderstation Woensel II (plus voedingsstation voor de inmiddels geëlektrificeerde lijn Eindhoven - Den Bosch), en verder delen van het RPI en een stukje Boschdijk. De foto is op 26 december 1944 genomen, met een laagstaande zon en lange schaduwen. De hoogspanningslijn vertrok vanuit Woensel II in ca. noordoostelijke richting. Als je flink uitvergroot kun je drie hoogspanningsmasten zien.
Op 1 januari 1946 was oorlogsschade hersteld, getuige figuur 2 in het bestand 1998_12verbong.pdf. Je vindt dit op internet via googelen met (bijvoorbeeld) 'geschiedenis koppelnet'.
P.S. Woensel II voedde ook een 100 kV-hoogspanningslijn (die op 150 kV was voorbereid) naar Geertruidenberg, die dus ook in het koppelnet is opgenomen.


Datum: 01-03-2012
Naam: Bauke Hüsken img

Dank je wel, Gerard.


Datum: 06-11-2016
Naam: Mathi Prygoda img

Dat pad dwars over het beeld is de Barrierweg (Heiweg). Bij je huis lag de splitsing Barrierweg met de Anne Marieweg. Op de Anne Marieweg stonden twee boerderijen, waarschijnlijk zie je een zijgevel in de verte nog liggen.