Hoogspanning bij 't Hool
Reacties
Naam: Gerard Nachbar
Mooie foto! De hoogspanningslijn liep van Woensel II (bij de spoorlijn, zuidwestelijk van RPI) naar ergens in Zuid-Limburg en maakte deel uit van het koppelnet in zijn oervorm ('s-Gravenhage-Rotterdam-Dordrecht-Geertruidenberg-Lutterade). Al in de jaren 1943/44 is de eerste versie hiervan gerealiseerd. (In de oorlog is er dus meer gebouwd dan alleen maar bunkers!) Dat alles had te maken met Duitse belangen. Door de oorlogshandelingen is het een en ander beschadigd of volledig vernietigd. In ieder geval herken ik in de constructie van de hoogspanningsmasten de oervorm, namelijk het zogenaamde Donautype. Als je nu Google StreetView op Eindhoven, Malagijsweg loslaat, zie je dat de constructie geheel is vernieuwd. Het Donautype is voor het eerst gebruikt voor een hoogspanningsverbinding tussen Dordrecht en Rotterdam, die eveneens in de oorlog tot stand is gekomen. Eind jaren '40 is hetzelfde type gebruikt voor hoogspanningslijnen in N- en Z-Holland.
P.S. Woensel II; Woensel I lag aan de Boschdijk nabij de Frankrijkstraat
Naam: Bauke Hüsken
Gerard, weet jij in welk jaar de hoogspanningsmasten in Eindhoven gebouwd zijn? Ik kan die informatie nergens vinden. Volgens mij dateren ze al uit de jaren '50. Ik weet in ieder geval zeker dat ze er al lagen toen Woensel nog geheel agrarisch was, dus vóór de jaren '60. Alvast bedankt!
Naam: Gerard Nachbar
Bauke, zoals al aangegeven is de verbinding ergens in 1944 voltooid. Je kent natuurlijk de door de RAF in de oorlog gemaakte luchtfoto's. Op foto LFWO0001685.jpg zie je het onderstation Woensel II (plus voedingsstation voor de inmiddels geëlektrificeerde lijn Eindhoven - Den Bosch), en verder delen van het RPI en een stukje Boschdijk. De foto is op 26 december 1944 genomen, met een laagstaande zon en lange schaduwen. De hoogspanningslijn vertrok vanuit Woensel II in ca. noordoostelijke richting. Als je flink uitvergroot kun je drie hoogspanningsmasten zien.
Op 1 januari 1946 was oorlogsschade hersteld, getuige figuur 2 in het bestand 1998_12verbong.pdf. Je vindt dit op internet via googelen met (bijvoorbeeld) 'geschiedenis koppelnet'.
P.S. Woensel II voedde ook een 100 kV-hoogspanningslijn (die op 150 kV was voorbereid) naar Geertruidenberg, die dus ook in het koppelnet is opgenomen.