Reacties
Naam: Ida wagemakers -Schriks
Die gotische bogen, zou die niet van een klooster kunnen zijn geweest? Ik heb op de huishoudschool in de binnenstad gezeten, die had verschillende locaties. Ik weet nog dat wij van de Rechtestraat via de Hema naar de Jan van Lieshoutstraat moesten voor bepaalde lessen. Mijn moeder lag in het ziekenhuis en binnendoor kwam ik de achterkant van het ziekenhuis binnen. Omdat wij witte schorten moesten dragen op school (in het ziekenhuis liepen ze ook met schorten) kon ik zo naar binnen als er geen bezoekuur was. Dat was via het Genderstraatje. Misschien heb je hier iets aan?
Naam: Hans van Melis
De vanuit de Genderstraat gemaakte foto 3150 laat de witte muur zien met de groene en gele accenten. En de bank en de Bijenkorf op de Markt. Op deze foto bovenaan op de achtergrond de groene toren op de Vestdijk. Al met al wel erg ver van het ziekenhuis.
Naam: Ben Brekelmans
Het rode rondje linksboven is de Heineken-lichtreclame op Seepaerdstad. Volg in gedachten de weg naar de groene toren met daar tegenover o.a. Aristo-zalencentrum en ABN Amro en de kop van de Nieuwstraat. De tegen een gevel zittende lichtmetalen luchtafvoer of zoiets (midden op de foto) is volgens mij bevestigd tegen de oostwand van het Genderstraatje dat daaronder loopt.
Naam: Bauke Hüsken
Nee, dit is wel degelijk de achterbouw van Markt 2. De foto is genomen vanaf Markt 4, het bankgebouw uit 1926. Het gat onder op de foto behoorde aan Markt 3 (Tong Ah). De ingang van het Genderstraatje liep en loopt nog steeds -vanuit de Nieuwstraat gezien- rechts van het pand met het oranje dak, op de foto dus net onder het oranje dak. De enige twijfel die ik heb is of de bebouwing met de gotische bogen tot Markt 2 of Markt 3 behoorde.
Naam: Mari Kieneker
Ik denk dat Hans gelijk heeft, de bogen staan ongeveer op de plaats waar achterzijde van de Schuur moet hebben gestaan, en de gele vlek rechts op de foto ongeveer in het midden, daar kon Touhpits weleens gestaan hebben in het Genderstraatje, allebei eigendom van de fam. Van Stiphout. Misschien weet iemand van die familie hoe het zat .
Naam: Rudy Vogels
De restanten zijn van de panden aan de Nieuwstraat, anders kon je boven in de foto niet de groene toren zien, en het Heineken-embleem op het Stationsplein. De bogen zitten op de hoogte van het pand waar Wielinga-bedrijfskleding in zat. En bekijk foto 3063 anders maar eens goed. Dan zie je dat het de Nieuwstraat is. Frans en Ben hebben het dus goed.
Naam: Wil van der Linden
Vroeger al, in 1946, woonde hier de familie Jonkers, Markt 3. Zij hadden een exclusieve meubelzaak, ook een vestiging in Vught. In de achtertuin hadden zij al aan de achtergevel evenals langs de zijkanten van die boogjes in hun tuin. Boven deze boogjes zaten kleinere openingen waar de vogels hun onderdak konden vinden. Vanuit de Amsterdamse Bank, die op 4 zat, kon men vanuit de kantoorruimte over de bomen in deze tuin kijken die tot bijna achteraan het Genderstraatje liep.
Naam: Jan van der Meulen
De gotische bogen zijn van de achterzijde van meubelzaak van Jonkers. Ik heb van deze afbraak foto's gemaakt. Daarop kwamen behalve deze bogen ook de muurankers te voorschijn ik dacht 1644 (zie foto 11893). Architect ir. Rob Govers die erbij was zegde mij toe dat hij ervoor zou zorgdragen dat de muurankers bewaard zouden blijven.
Naam: Jan van der Meulen
Geen enkele twijfel, de bogen enz. op de foto's die ik maakte zijn van het pand op de Markt waar voorheen de bekende meubelzaak uit Vught zat, die ook ter plaatse (achteruitgang Genderstraatje) meubels maakte. In mijn huis en eveneens in een huis van mijn zus hebben we nog beiden een compleet huiskamermeubilair van deze meubelmaker. Respectievelijk van 1928 en 1946. Naam meubelzaak: Jonkers Vught Eindhoven.
Naam: Marianne van Hassel-Hurkmans
Ik zal het eens even uitleggen, want het was tenslotte mijn speelterrein: helemaal links het pand waar nu geloof ik Luda zit. (===inmiddels een 'gokpaleis'= Frans===) Daarvoor Bervoets schoenen aan de overkant van de hoek Nieuwstraat-Vestdijk. Dan het pand dat op de plek van Retera, City Reisbureau (later Verberne mode) en fotograaf van Beurden is gekomen. Aansluitend de ABN-Amro op de Vestdijk. Daar stonden twee woningen, tandartsen Wehmijer en Goedemans. Het pand met de boogjes lag schuin achter de familie Van der Meulen. Op de foto was alles al tot aan de achtergevels gesloopt. En je moet rekening houden met de bocht vooraan pal achter Leijten hoedjes, bruidskleding. Wat is er toch veel vernietigd.