Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1934
Locatie 1.:Strijp |615 Schoot |Kastanjelaan
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Beroepsonderwijs / Nijverheidsscholen / ROC / Summa College |Philips Bedrijfsschool / JNO
Philips Bedrijfsschool. (1)
Beschrijving | Dit gebouw van de Philips Bedrijfsschool staat tussen de Frederiklaan en de Kastanjelaan. Eerder was er een vestiging van de bedrijfsschool geweest in de "Belze barakken" aan de Christinelaan (gebouwd voor Belgische vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog, zie foto 19854). De oorspronkelijke bedoeling was om eigen personeel te gaan opleiden om in de Philipsfabrieken te kunnen gaan werken. Iedere leerling was na zijn afstuderen ook gegarandeerd zeker van een baan binnen het concern. Er waren opleidingen voor technische, commerciële en administratieve functies. Op 28 november 1929 vond de officiële opening plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw, onder meer bij het Sinterklaasbombardement van 6 december 1942, zodanig beschadigd dat het in 1947 gesloopt en in 1949 herbouwd moest worden. In 1950 werd het nieuwe gebouw geopend. Op de foto staat het oude gebouw van voor 1947. In 1989 werd de Philips Bedrijfsschool opgeheven en stond het schoolgebouw zo'n vijf jaar leeg. In 1994 werd het gebouw in gebruik genomen door het Technisch Lyceum Eindhoven en in 2000 werd ROC Eindhoven, later Summa College, in het gebouw gehuisvest. Intussen is het gebouw grondig gerenoveerd en verbouwd tot appartementencomplex. (Red.) |
---|---|
Geplaatst op | 17-02-2006 |
Reacties
Naam: Wil van Hout
De directeur van de school was de Heer Lap. Later was de school op deze plaats niet meer nodig en werden er kantoren zoals loonadministratie gevestigd. De leerlingen moesten na twee jaar in de fabriek stage lopen, waardoor de leertijd 4 jaar betrof. Naar ik gehoord heb, volgen de leerlingen nu, verspreid over het bedrijf hun opleiding. Wie ooit in de lift geweest is, vergeet dat nooit meer. Hij vliegt n.l. met een rot gang omhoog.
Naam: Hans van Eck
De Philips Bedrijfsschool was gehuisvest in gebouw OA. In dit gebouw zat niet alleen de J.N.O. Maar o.a ook de Philips Kantoorschool. Wij probeerden, als JNO-ers, altijd uit het raam te kijken als zij pauze hadden. Er zaten bijna alleen maar meisjes op deze school.
Ook een afdeling van Inkoop, het archief en de salaris-en loonadministratie zaten al heel lang in dit gebouw.
Naam: Leo van de Moosdijk
Deze bedrijfsschool is in de oorlog 1940-1945 bij een bombardement plat gegooid, welk jaar weet ik niet meer maar ik dacht 1942. Op dezelfde plaats is de nieuwe bedrijfsschool gebouwd en in 1949 in gebruik genomen. Meneer Lap was erg blij met de nieuwe school. Ik ben in 1949 in de nieuwe school aan mijn vakopleiding als draaier begonnen.
Naam: Winnie Claassen-Spelbrink
In 1957/58 volgde ik hier de avond-typeles. Snelheid 240 voor Nederlands en 210 voor Engels, Duits, Frans en Spaans. Blindtypen, dopjes over de toetsenen, ook een zeiltje over je handen, tikklok in je oren en telkens examen afleggen wanneer je overging naar de volgende snelheid. Dat twee avonden in de week, maar je kon na het eindexamen typen als geen ander. Die snelheid was fenomenaal!!. Er werd ook steno en handelskennis gegeven. En dat allemaal 's avonds bij je 48 urige werkweek. Toen was dat nog heel normaal.