Bijdrager Jan van Meurs
Jaar: 1928
Onderwerp.: Personen |Overige Personen |Gestel
Frans, Josina en hun nieuwe motor.
Beschrijving | Een van de eerste motoren in Eindhoven werd gekocht door Frans van Happen uit Gestel, die hier trots met echtgenote Josina van Happen-van Meurs poseert. Kort daarna zou hij een tocht naar Oostende aanvangen, in aangepaste kledij naar ik mag aannemen. Wie vertelt wat meer over motor en berijders? << Zie hieronder de reactie van Sjef van Eijk van 27-08-2019 over de juiste naam van de echtgenote. En zie ook de reactie van Yvonne Henderson van 05-02-2019. (Red.) >> |
---|---|
Geplaatst op | 20-05-2005 |
Reacties
Naam: Ruud van Bijnen
De motor dateert van rond 1922. In de nummerlijst van november 1920 staat als houder van nummer N 1325: M. van de Moosdijk, Bergstraat 41, Eindhoven. Ook in de lijst van april 1924 staat Van de Moosdijk nog als houder van dit nummer te boek. Het nummer is uitgegeven in 1912. De vraag rijst: poseert Frans hier wel op zijn eigen motor? Overigens reden er voor 1910 al motoren in Eindhoven, dus deze Sarolea uit rond 1922 was niet echt een van de eerste, maar het blijft wel een prachtige foto!
Naam: Ton Burghouts
Mijn opa - Anton Burghouts - bezat eind jaren '20/begin jaren '30 ook een motorfiets. Het merk weet ik niet, maar het was een "kopklepper" (ik weet niet wat dat betekent) en de koplamp werd verlicht met carbid. Als het hard waaide moest opa regelmatig stoppen en afstappen omdat de koplamp was uitgewaaid en dus weer aangemaakt moest worden.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Hartelijk dank voor je reactie Ton. Tegenover de Slagerij Burghouts zat groenteboer Cor v.d. Heuvel. Voornamelijk mw. V.d. Heuvel stond in de winkel, terwijl Cor zijn groente uitventte. Eerst met paard en wagen en daarna met een Opel Blitz. Wellicht zijn er nog foto's van de slagerij en groentewinkel.
Naam: Ton Burghouts
Jazeker Giovanni, ik heb nog een foto waar mijn ouders en opa Burghouts in de winkel achter de toonbank staan.
Oma Burghouts kon op sommige dingen heel zuinig zijn. Cor v.d. Heuvel had in zijn zijn winkel een soort aardappelschilmachine staan. Ik moest van oma dan een bepaald gewicht aardappelen halen, maar dan gewogen zonder de schil.
Naam: Ton Burghouts
Hallo Giovanni, Ik heb gisteren de mooiste foto ingestuurd waarop opa Burghouts en mijn ouders achter de toonbank staan. De toonbank is ook goed te zien en ik denk weer aan de roestvrijstalen schalen waarop het vlees lag. Die mochten van mijn moeder niet de vaatwasser in, maar moesten - vooral door mij - met de hand afgewassen worden totdat ze streepvrij blonken. Een heel karwei, pfffff.
Naam: Giovanni van Helvoirt
Waar is de tijd Ton, dat er om de honderd meter een slager zat. Ik weet nog, dat er op de Hoogstraat achtereenvolgens zaten: Van Tuyl, Bijnen, Van Gerwen, Burghouts, Put, Louwers en dan ben ik bij het Frans Leharplein. Uiteraard gold dit ook voor bakkerijen.
Naam: Ton Burghouts
Beste Giovanni, Ik heb ook nog een foto van mijn opa op zijn 'kopklepper". Van oma mocht opa geen motor meer rijden toen zij zwanger was van haar eerste kind (mijn vader), want ze wilde niet zoals haar moeder hoogzwanger weduwe worden ingeval er een ongeluk zou gebeuren.
=== Willen jullie a.u.b. deze conversatie per e-mail voortzetten? (Red.) ===
Naam: Yvonne Henderson
Ik kan hieraan toevoegen dat deze motor eigendom was van fotograaf M. van de Moosdijk, die woonde in de Hoogstraat 112. Daar was tevens een rijwielhandel gevestigd. M. van de Moosdijk overleed in 1952. Het zou me niets verbazen als de motor door klanten gebruikt werd om te poseren. Er zijn enkele foto's van na 1921 waar de motor ook op staat. Maar hij kan natuurlijk later verkocht zijn aan de familie Van Meurs.
Naam: Sjef van Eijk
De genoemde Frans van Happen was gehuwd met Toos Princen. Josina (Sien) van Happen, een zus van Frans, was gehuwd met Jacobus Antonius (Sjaak) van Meurs, hun zoon Jan stuurde destijds deze foto in. Volgens de site deautovanmijnopa werd het kenteken afgegeven in 1912 aan M. v.d. Moosdijk uit Eindhoven. Een zus van Frans en Sien, Jacoba, was gehuwd met een Van de Moosdijk (toeval?). De bestuurder heeft voor mij echte Van Happen-trekken; ter verduidelijking, dit waren ooms en tantes van mijn moeder.
Naam: bert van herk
Leuk, lange rokken op een motor zonder kettingkast. Ik praat niet over een helm. Ik heb als kleuter nog op deze motoren gezeten. Mijn opa had er nog twee staan, en twee oorlogsfietsen met houten banden (hij was fietsenmaker). Ik ken ze nog goed. Mijn benen kwamen halverwege het motorblok, en als ik het stuur bij de handvaten vastpakte, lag ik met mijn kin op het midden van het stuur.