Bijdrager Gemeente Eindhoven
Jaar: 1965
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Boschdijk
Onderwerp.: Horeca |Cafés |Woensel, Riche
Cafe Bar Riche. (2)
Beschrijving | Deze foto dateert uit 1965. Een aardig detail is de Solex voor het pand van café bar Riche. In die tijd waren hier op Boschdijk 40 gevestigd: Café Bar Riche, een sexboetiek en een automatiek. Nu staan er vooral hoge kantoorgebouwen. |
---|---|
Geplaatst op | 19-05-2005 |
Reacties
Naam: Walter van der Elst
Heeft dit café in de late jaren 60 niet een tijdje Het Wiel geheten, een paar huizen verder was café 'De Volksbond, proeflokaal voor de werkende stand', en schuin tegenover de oude Wasserij die later gekraakt werd en de thuisbasis vormde voor de bekende formatie Dirty Underwear. Een bekende sporter, judo, was zeer betrokken bij deze zaken. Een en ander heeft een bepalende rol in mijn leven gespeeld, maar mijn geheugen is helaas fragmentarisch. Wie kent nog de historie?
Naam: Yvonne Levens
Ja, klopt. In de jaren 60 heette dit cafe Het Wiel en daar kwam toen de werkende stand. Niet in de Volksbond; in de eerste jaren van de Volksbond kwamen hier dichters, schrijvers, kunstenaars etc. Later kwamen er steeds meer leden van de Rode Jeugd (en de BVD).
De oude wasserij zat aan de overkant maar wel een eindje verderop. Dirty Underwaer herinner ik me niet, wel dat Cees Lemair er een tijdje in gewoond heeft.
Naam: Mari Kieneker
Hallo Yvonne en Walter, zie www.spanglefish.com/sixties, daar heeft Frits van Oothegem een oproep geplaatst voor de band Influention, hij kwam altijd in dit café, gewoon om met kunstenaars en muziekmakers gezellig bij elkaar te zijn, Cees le Mair heeft hij goed gekend.
Naam: Jan Meelker
Vanaf 1966 tot en met 1970 heb ik op de Boschdijk 171 gewoond, tussen de Bondstraat en de Wasserij en Boerenbond in. Een paar keer deed de politie een inval in de Wasserij via onze tuin, er vonden af en toe vechtpartijtjes plaats en ook veel leuke muziek o.a. Ferre Grignard. De Wasserij moest op verzoek van de autoriteiten gesloten worden en is toen op een zonnige namiddag spontaan gedeeltelijk door de gebruikers en bewoners gesloopt, de vaten bier moesten nog leeg. Dit gaf nogal wat spektakel op de Boschdijk.
Naam: Jeannette Wassink
Mijn broer ging daar ook weleens heen en ik herinner me dat hij met een LP van Ferre Grignard thuiskwam na diens optreden. Op de hoes stond the master himself afgebeeld met lange haren, leunend op een gitaar - mijn ouders vonden het vréselijk! (Langharig werkschuw tuig!) Ik zal eens nagaan of de bewuste LP er nog is, mijn broer is helaas vorig jaar op veel te jonge leeftijd plotseling overleden. En ook Ferre Grignard is niet meer onder ons. Eén van de nummers op de plaat was What shall we do with a drunken sailor.
Naam: Rini Talens
De Volksbond ken ik redelijk goed. De uitbater was kunstenaar Frans Snijders, de oudere broer van de beroemde judoka-tweeling Jan en Peter Snijders. Heel wat avonden daar doorgebracht en me nooit een cent verveeld. De avond toen die buurt daar werd afgebroken hebben we ons vol droefenis uit protest (uiteraard!) in een alcoholroes laten wegzakken (na ons de bulldozers). De Boschdijk is er nooit meer van hersteld.
Naam: Harold de Wit Sr.
Ja, ik denk dat je het inderdaad niet al te letterlijk moest nemen. Maar de tekst stond (als ondertitel) geschilderd op het raam. "Werken" moest je breder opvatten dan het in loondienst ergens voor een baas werken, maar wel ging "de sympathie" misschien wel op plagerige wijze, uit naar de arme zwoegers die in een blauwe overal in het zweet des aanschijns onder gezag van een "baas" als gevolg van het kapitalistisch systeem, hun armzalige loontje bij elkaar moesten schrapen.
Naam: Harold de Wit Sr.
Yvonne, ik denk dat veel Eindhovenaren die zijn zaak bezochten, zich niet bewust waren van het gegeven dat Ad Snijders een gedisciplieerd werkende kunstenaar was. Tenminste, ik ben wel eens bij hem thuis geweest en Ad vertelde toen dat hij gewoon de hele werkdag tijdens de "normale werkuren" aan het werk was. Want zei hij, als je dat niet doet als kunstenaar, loop je de kans je tijd te gaan verzwansen en presteer je niets meer. Hij kwam alleen "voor de schaft" naar beneden.
Dus het kan toch best zijn dat Ad die ondertitel meer op zichzelf van toepassing achtte, dan op een deel van de mensen aan de toog die meer over kunst praatten dan presteerden.
Naam: Rini Talens
Het was altijd aardig toeven in De Volksbond (Het café van de werkende stand). Er werd ook menig jointje gerookt. Ad zag dat eigenlijk niet zo zitten, maar verbood het ook weer niet, hij vond wel dat als je ermee stopte, dat het dan je eigen bewuste keuze moest zijn en stuurde daar op aan. Er kwamen mensen van allerlei pluimage in dat café, ook van de Rode Jeugd. Dat leek soms net een soort geloof, zet wat communisten bij elkaar en je had meteen een schisma met een keuze uit Leninisten, Marxisten, Stalinisten en Maoïsten. Felle discussies dat dat altijd gaf en dat vond Ad weer wel leuk. Dit is ook een episode uit het Eindhoven van toen, met Lucien van Hoensel enz. De twee jongere broers van Ad (Peter en Jan een tweeling) hebben vroeger nog eens olympische medailles gewonnen met judo. De Volksbond heeft een typische Eindhovense dood gekregen, gesloopt omdat het in Woensel stond, maar zolang Nel nog achter de tap stond, had je daar geen last van!