K.M.T. De Tjitjak
Beschrijving | Het Katholieke Militaire Tehuis op Vliegbasis Eindhoven. Voor geïnteresseerden heb ik nog een aantal interieurfoto's. |
---|---|
Geplaatst op | 26-09-2011 |
Reacties
Naam: Hans Vervoort
Op de Eindhovensedijk, tegenover de ingang van de legerplaats Oirschot (nu Generaal Majoor de Ruijter van Steveninck-kazerne), stonden in de tijd van de verzuiling twee Militaire Tehuizen. Een protestants en een katholiek, naast elkaar een P.M.T. en een K.M.T. Toevalligerwijze stond op een van deze huizen ook "de Tjitjak". Is de plaatsaanduiding bij bovenstaande wel juist?
Naam: J. Willems
Nadat Piet Naus, zaakvoerder van de Klimop-winkelier aan de Waalstraat (gelegen naast het pand van P. Oosterbosch) met zijn zaak was gestopt, is hij uitbater geworden in het KMT De Tjitjak. De Tjitjak was (voor zover mij bekend) gevestigd aan de Oirschotsedijk links vóór kamp Beatrix. Ik herinner mij dat ik in de Tjitjak (als misdienaar) een keer de pastoor van Acht heb geassisteerd bij een voetwassing op Witte Donderdag.
Naam: Ben Brekelmans
Het is echt Eindhoven, geen twijfel mogelijk. Voor ons echt Eindhovense Back to the Sixties moesten de vergunningen voor bijvoorbeeld de afsluiting van de Oirschotsedijk worden afgegeven door de Gemeente Eindhoven. De postcode 5657 AD bevestigt dit ook nog eens.
Naam: Mart Meeuwsen
Omschrijving K.M.T. De Tjitjak. Het Katholieke Militaire Tehuis op Vliegbasis Eindhoven. In mijn herinnering lag dit tehuis een paar honderd meter vanaf de hoofdpoort van het Beatrixkamp aan de Oirschotsedijk. De Vliegbasis zelf had geen militair tehuis, dus de foto-omschrijving is m.i. niet correct
Naam: Jan Schakenbos
De leiding was in handen van de aalmoezenier ingedeeld op de Vliegbasis Eindhoven. Je trof er ook alleen "Blauwe" uniformen. De eerste "aal" was Fritschi. Begonnen op de Vliegbasis in een houten gebouw naast de verkeerstoren (in 1952). Daarna naar de Oirschotsedijk. Hij was ook de bouwheer van de "Tjitjak" naast het Beatrixkamp. De dansavonden in deTjitjak (1953-1954) waren in Eindhoven bekend en geliefd bij de dames. Met een Luchtmachtbus opgehaald en thuisgebracht! Het toezicht van de aalmoezenier gaf de garantie aan het thuisfront dat het oke was. (Ik ben van 1952 tot 1988 op Welschap geplaatst geweest.)