Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 2004
Locatie 1.: Strijp |624 Drents Dorp
Onderwerp.: Panorama - Luchtopnames |Strijp
Drents Dorp vanuit de lucht. (4)
Reacties
Naam: Diny Nagel-Grave
De speeltuin lag op de kruising Koenraadlaan (v/h Bezemstraat) Halvemaanstraat. Achter de speeltuin waren de fabrieken van Philips, die stonden vanaf de Elburglaan (waar ook de kolenloods was) tot aan het einde van de Halvemaanstraat. In dat stuk van de Bezemstraat stonden maar aan een kant huizen.Het Gelderlandplein ligt aan de andere kant van de Halvemaanstraat Hans, een hele andere buurt.
Naam: Diny Nagel-Grave
Ja Hans, de fabrieken links boven staan op de plaats waar vroeger oa de speeltuin was.
Naam: Hennie de Groot
Bedoel je niet de fabrieken links onder, Diny? Links boven zijn de kantoren van o.a. IAK, waar vroeger de Koenraadkerk heeft gestaan. In het midden met de bomen is het Gelderlandplein. Midden 't drentsdorp. Linksonder ook nog wat vroeger was, de kolenopslag van Etos en rechtsonder buurthuis Eindhoven West.
Naam: Piet Snijder
Helemaal goed Hennie! Net boven het dak van buurthuis Eindhoven west lag het peuterbadje waar het 's zomers op een warme dag krioelde van de kinderen. Wie weet nog van de fancy fairs op deze speelplaats? Ik herinner mij nog de jaarlijkse poppenkastvoorstellingen op het grasveld links van het buurthuis grenzend aan de voormalige kolenloods van de ETOS. En de spannende sinterklaasavonden in het buurthuis waar beltrekkende kinderen aan de tand werden gevoeld en waar je toch maar heen ging omdat na afloop grote puntzakken met snoep werden uitgedeeld.
Naam: Àd Vermeulen
Ik ben Ad Vermeulen, heb 15 jaar in de Lochemstraat gewoond van 1944 tot 1951.
De speeltuin waar jullie het over hebben lag tussen de oude kolenloods en het later gebouwde buurthuis. Vroeger was de ingang van de speeltuin schuin tegenover het peuterbadje waar Piet Snijder het over heeft. Stond je voor de poort dan was aan de linkerzijde het kantoortje van de Heer Bats (oppas van de speeltuin). Later is hier het buurthuis komen staan.
Naam: Piet Snijder
Ad, ik denk dat wij dezelfde ingang bedoelen. Op de foto ligt deze direct rechtsboven het grijze dak van de voormalige buurthuis zichtbaar rechtsonder op de foto. Of anders gezegd, Komende van rechts (geheel rechtsonder op foto) is er een T-splitsing. Naar links gaat de weg over in de Elburglaan (net niet zichtbaar achter de bomen aan onderzijde foto). Naar rechts gaat deze weg over in de Apeldoornstraat. De speeltuiningang was direct links na deze bocht. Als je de speeltuin binnenging lag het peuterspeelbadje recht voor je (net achter grijze dak op foto dus). Voor zover ik mij herinner ging de speeltuin niet verder naar links op de foto als het stuk dat in het verlengde van de Zutphenstraat ligt. Het linker vierkante veld grenzend aan de voormalige ETOS kolenloods, middenonder op de foto, behoorde wel tot de speeltuin maar is in mijn herinnering grasveld waarop geen speeltoestellen stonden.
Naam: Alie Broer
Mijn grootouders van vaderskant woonden in de Lochemstraat, het derde huis vanaf de Apeldoornstraat en dat was precies tegenover de speeltuin. Naast de Philipsschool had je toen het korfbalterrein van Deto. Deze korfbalvereniging is opgericht door drie families, waaronder mijn familie Broer.
Naam: Gerard van de Schoot
Niet te vergeten, toen de kolenopslagplaats van de Etos weg is gegaan heeft Philips die locatie aan de Koenraadlaan overgenomen en daar de Philips palletpool gehuisvest. Na dat Philips de palletpool verkocht heeft aan I.P.P. Logipal B.V. is de opslag van pallets en aanverwanten artikelen nog steeds op die zelfde plaats gehuisvest.
Naam: Jan de Wijse
Reactie voor Alie Broer. Wij hebben altijd naast opa Broer gewoond op nr 63. Hij zamelde oud papier in volgens mij voor Deto. Ik zie niemand vertellen over de prachtige speeltuin, die aan de overkant lag en ook niet over de Dahliatuin aan de Elburglaan. Maar ja, dan praat ik ook over heel lang geleden!