Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1902
Locatie 1.:Gestel |722 Blaarthem |Hoogstraat
Onderwerp.: Woonpanden en boerderijen |Villa's |Burgemeestersvilla, Gestel
Een sigarenfabriek in Gestel (4)
Beschrijving | Deze kaart is van dezelfde uitgeverij als die van foto 206. Het burgemeestershuis staat tegenover de fabriek aan de Hoogstraat in Gestel. Hiermee is het hek voor de fabriek zoals dat in het briefhoofd staat verklaard. Op foto 206 daarin zijn ook de bomen uit de tuin van de burgemeester te zien. Nu nog de foto van het RHC-e uit het boek van Bas Bierkens. Te vinden in de openbare bibliotheek onder nr 385.4. Titel: "De sigaar uit de Kempen". |
---|---|
Geplaatst op | 17-05-2005 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: M. Kerssemakers
Het burgemeestershuis staat tegenover de fabriek aan de Hoogstraat in Gestel. Deze informatie klopt bij mijn weten niet. De fabriek staat verderop en is gelegen aan dezelfde zijde van de straat als waar het burgemeestershuis staat. Zie ook foto 788.
Naam: Wim van Valen
Dit huis is mij wel bekend. In mijn tijd woonde er volgens mij herinner notaris Derksen. De tuin van dit huis liep tot aan de Laagstraat, afgescheiden door een hoge muur. Wij woonden in de Laagstraat en in onze tuin konden we de grote perenbomen zien staan. Een mooi doelwit voor onze windbuks. Het mocht natuurlijk niet, maar het zal nu wel verjaard zijn (hoop ik).
Naam: Gerard van den Elsen
Links van het burgemeesterhuis stond het pand van slagerij Louwers. Maar tussen deze slagerij en het burgemeestershuis stond een pand dat bewoond werd door de familie Van den Nieuwenhof. Het gezinshoofd en zijn broer runden met zijn tweeën een sigarenfabriekje, dat achter in de tuin stond. Dat pand moet dus bijna aan de Laagstraat hebben gegrensd. Ikzelf heb twee jaar lang elke week dit fabriekje bezocht, om van de bewuste broer klarinetles te krijgen. We spreken over de jaren 1948-1950.
Naam: J.C. Jegerings
Het hierboven afgebeelde burgemeestershuis (van burgemeester Egidius H. van Gennip) in Gestel op de Hoogstraat was gelegen aan de rechterzijde VOOR Bal van Gennip (het huidige Franz Leharplein) gezien vanuit de Lambertuskerk. In het midden staat de burgemeester en rechts een ongehuwde zuster van Van Gennip. Pand staat op de monumentenlijst. (zie pag. 136 van mijn boek over Oud Gestel).
Iets verderop het Leharplein (vroeger Bal van Gennip, genoemd naar burgemeester Van Gennip) lag tegenover de sigarenfabriek Kerssemakers-Rath en Co (aan de linkerzijde) eveneens een soortgelijk herenhuis. Ook dat pand is nog aanwezig en is een monument. Ook daar stond eenzelfde hek voor. (zie pag. 152 van mijn boek). Waarschijnlijk is daar de vergissing door ontstaan. Voor verdere info zie mijn boek Oud Gestel- Tussen Gender en Tongelreep.
Naam: Anne Troost
Dhr Jegerings schrijft: het Leharplein (vroeger Bal van Gennip, genoemd naar burgemeester Van Gennip. Maar is het niet zo dat de burgemeester Egidius als roepnaam had? Terwijl dat Bal van Gennip haar naam te danken had aan Balthasar van Gennip, de oude eigenaar van de Tramhalte en café. Tenminste als ik het bovengenoemde boek op pagina 143 /144/145 goed lees.
Naam: Martin Swinkels
In de jaren 50 was er een huisartsenpraktijk in gevestigd. De naam van de huisarts was dokter Kortenhorst. Zijn vader was toentertijd voorzitter van de Tweede Kamer. Ik weet dit omdat mijn moeder hier hulp in de huishouding is geweest, en ik er regelmatig over de vloer kwam.
Naam: Rita van Litsenburg
Dit huis is volgens mij nr 316. Ik woonde er tegenover op 315 naast groentenboer Van Alem, tussen 73/84. Er woonde toen een baron met zijn vrouw in, ernaast was een café en daarnaast een frietzaak en dan slagerij Louwers. Aan de andere kant van Van Alem woonde een notaris.
Naam: klaassen
Dokter Kortenhorst had geen auto en leende ooit de auto van Toon van der Weijde, die in de Botstraat woonde, een DKW. Dat kon toen nog. Van der Weijde had maar één arm en was verzekeringsagent. Hij was de huisvriend van de familie Van den Wildenberg, de slager op Hoogstraat 388.