Bijdrager Ricky Janssen-Smits
Locatie 1.:Gestel |711 Schrijversbuurt |Hoogstraat
Onderwerp.: Religie |Katholieke Kerken |Gestel, H Hart van Jezus, noodkerk
Noodkerk Hoogstraat
Beschrijving | Noodkerk aan de linkerzijde. |
---|---|
Geplaatst op | 16-05-2011 |
Reacties
Naam: R. Janssen - Smits
Klopt niet helemaal. Toen de foto was genomen woonde er de familie Van Dijk. Dit huis is in 1950/1951 afgebrand. Daarna is er het Cocoshuis gekomen. Het eerste torentje rechts is van de Kleermakerij Wouters. Het kleine torentje in het midden is van slagerij Jos v. Tuyn. Het bijna witte huis achteraan op de foto is cafe 't Rozenknopje met daarvoor de Gestelsestraat.
Naam: Ad Pluijm
Tussen de oude huisjes en de noodkerk lag een brede gang naar ons huis (de pastorie). De tweede deur ter hoogte van de auto met de plaat aan de deur (vergunning) is café Cambrinus van Betsie Joris(sen). Toon, het cocoshuis lag tegenover de Edenstraat en het is gesloopt voor het doortrekken van de Mauritslaan.Tegenover het logo van EiB ligt café De Leeuw. Zo is mijn herinnering.
Naam: R. Janssen - Smits
Ad, de herinnering is niet helemaal juist. Het Cocoshuis ligt naast het huis dat naar voren staat, nr. 26. Mijn ouderlijk huis, Hoogstraat 20, de slijterij van Drikaatje Smits, lag pal tegenover de Edenstraat. Met naast ons een logement, zoals dat vroeger heette en later heeft er de fam. Van Hoorn gewoond, die nylonkousen herstelde door ladders op te halen. Daarnaast lag de ingang van Drukkerij v. Griensven. En dan kwam het Cocoshuis.
Naam: R. Janssen - Smits
Beste Ad, mijn broer Jan was een schoolvriend van je. Hij wist zich dat nog te herinneren. In het eerstvolgende huis in de Edenstraat woonde Verdonschot, ook een schoolvriend van hem en van jou? Misschien zeggen de namen Jos van Tuyn, Gerard en Arnold Kiviets en Harrie Steegers je iets. Dit waren allemaal klasgenoten van mijn broer Jan.
Naam: R. Janssen - Smits
Het Cocoshuis was inderdaad een houten gebouw, waarvoor de bushalte stond. Voor het cocoshuis woonde er de familie Van Dijk. Nico van Rooy met elektriciteitsartikelen is mij niet bekend. Wel er tegenover van Rooy "de Pindakoning". En bij de even nummers de dames Sanders met touw en aanverwante artikelen. De familie Van de Molengraft met boeken en kantoorartikelen en Jan Heineman met kousen.
Naam: Paul van der Cingel
Bij Van de Molengraft heb ik een mijn eerste ballpoint gekocht, een groenschrijvende, die grote hilariteit veroorzaakte op school. Technisch waren ze nog niet uitontwikkeld en als je er mee schreef kreeg je geen mooie doorlopende lijn maar iets wat op een stippellijn leek en dat was de aanleiding tot allerlei grappen, men zag het toen helemaal niet zitten met dit nieuwe schrijfgerei en op scholen werd gewaarschuwd dat het funest was voor de ontwikkeling van je handschrift en daarom verboden daar te gebruiken. Leve de kroontjespen en de inktpotjes in het tafelblad van de schoolbanken. Wat was je blij als je een nieuw pennetje in de houder mocht steken, maar een stuk minder als je inktvlekken op je werk maakte. Om de pen af te vegen hadden we z.g. inktlappen, dat waren bundeltjes van 5 of 6 lapjes zeemleer, 'n beetje lijkend op een miniboekje, met als "kaft" een fraaie afbeelding van een lieveheersbeestje of zo.
Naam: Giovanni van Helvoirt
En dan te bedenken, dat we momenteel vanaf dit punt de kruising zien met links de Edenstraat en rechts de Mauritsstraat. Op het pand rechts staat prominent Noodkerk, dus de Heilig Hart van Jezuskerk zal er nog niet staan, al zal dat niet lang meer duren. Dit zie ik aan de auto en aan de huizen aan de linkerkant van de Hoogstraat na het Rozenknopje. Ons opa en oma zijn daar vanaf 1934 komen wonen. Voordien stonden hier lage huisjes.