Fotonr.: 27276
Bijdrager A. Coenen
Jaar: 1964
Locatie 1.:Strijp |633 Grasrijk |Sliffertsestraat
Onderwerp.: Vliegvelden |Welschap / Eindhoven Airport |Overig Welschap / Eindhoven Airport
Onderwerp 2: Vliegvelden |Welschap / Eindhoven Airport |Luchtmacht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Vliegveld Welschap (16)

Beschrijving Het Spitfiremonument en zijn vervaardigers voor de officiersmess van de Kon. Luchtmacht.



Bron: Were Di Personeelsblad Vliegbasis Eindhoven Welschap, jaargang 1977.
Geplaatst op 15-02-2011
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 19-01-2015
Naam: Nico Jurgens img

Deze foto moet in of kort na 1965 genomen zijn.
Spitfire Mk IX MK959 werd na de Tweede Wereldoorlog door de Koninklijke Luchtmacht gekocht uit de surplus voorraden van de Royal Air Force. Hij was gestationeerd op vliegveld Twente. Na het intrekken van de brevetten van luchtwaardigheid van de Nederlandse Spitfires kwam MK959 via de vliegvelden Soesterberg en Volkel op Welschap als ‘decoy’ (blikvanger).
Tijdens het laatst van de Nederlandse dienst had de Spitfire een kleurenschema zoals MK732, thans van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht in Gilze-Rijen (hoofdzakelijk aluminiumkleur met zwart).
De RAF had na de oorlog een gedeelte van vliegveld Welschap in gebruik. Dat gedeelte was waar later het Prinses Irenekamp (PIROC) gevestigd was. Toegang tot dit deel was de zijpoort aan de Strijpsebaan in Veldhoven. De Engelsen ‘leenden’ deze Spitfire en plaatsten deze achter de toegangspoort, nadat ze hem in een kleurenschema hadden gespoten dat het Engelse camouflageschema moest voorstellen. Dit schema week duidelijk af van het schema zoals dat tijdens de oorlog was toegepast; bovendien waren geen registratiecode en serial number aangebracht. Wel waren er Engelse ‘roundels’ (de ronde emblemen op de vleugels) die op deze foto te zien zijn.
Nadat de RAF omstreeks 1961 van Welschap vertrokken was, kwam de MK959 weer in handen van de KLu. Omstreeks 1965 werd de Spitfire op een paal voor de officiersmess aan de Sliffertsestraat geplaatst. Op deze foto heeft de Spitfire kennelijk nog de door de Engelsen aangebrachte kleuren. Op foto 14473 heeft de Spitfire een ander, hierop gelijkend kleurenschema, dat eveneens afweek van het originele. Omdat registratiecode en serial number door de Engelse overschildering niet meer zichtbaar waren, werd het vliegtuig abusievelijk geïdentificeerd als de MJ289 met registratiecode VL-V.
In 1971 werd de Spitfire op verzoek van Harry van der Meer van zijn sokkel gehaald zodat hij de werkelijke identiteit kon vaststellen. Hierna werd de Spitfire geschilderd in het schema zoals deze dat vanaf 1946 gehad moet hebben met registratiecode H-15.
Ik heb deze Spitfire in mijn jeugd achter de zijpoort zien staan. Vrijwel alle bovenstaande informatie werd ontvangen van Harry van der Meer. Hij publiceerde enkele boeken over de Nederlandse Spitfires.


Datum: 14-10-2015
Naam: Tini van Rooij img

Voor de Spitfire H-15 in de originele kleutren zie foto 36298