Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1957
Locatie 1.:Woensel |423 Barrier |Willem van Noortlaan
Willem van Noortlaan
Beschrijving | Er bestaan veel schrijffouten in straatnamen op ansichtkaarten. Magazijn de Meule uit de Pastoor van Arslaan maakt het wel heel erg bont. Die behoort toch wel te weten dat het "Noort" is en geen "Oord". Overigens, de eigenaar van NG-03-76 uit 1951 mag zich melden! |
---|---|
Geplaatst op | 26-01-2006 |
Reacties
Naam: Diny Nagel-Grave
Op de hoek links was de Etos-kruidenierswinkel.
Het witte gebouw in de speeltuin was de opslagplaats van de groothandel in planten van Jan Nagel. Hij had een bloemenkas in de Harmoniestraat.
Naam: Hans van Melis
Waarschijnlijk is er geen rechtstreek verband hooguit informeel tussen Philipswerknemers-bewoners en de (Philips)woningbouwverenging Thuis Best.
De Stichting Vrijetijdsaccommodatie Henriëtte Roelants is ontstaan uit het buurtwerk in de jaren dertig van de speeltuinvereniging V.O.J. (Voor Oud en Jong).
Het gebouw is genoemd naar Henriëtte Roelants (zij was een nicht van Ir. Frits Philips), maatschappelijk werkster bij Philips en een stimulerende kracht voor het verenigingsleven in Eindhoven. Ze was werkzaam voor het Philips Ontspanningsfonds. Haar motto was:
Niets voor niets, graag of niet en doe het zelf
Een motto wat nog steeds geldt in de VTA.
Naam: Ad van Vroenhoven
De auto was waarschijnlijk van de Hr. Eisenkolb die daar rechts een naaimachinewinkel had. Een kleine correctie op het stukje van Diny Nagel: Het eerste, zichtbare gedeelte van het witte gebouw was het dagverblijf van de speeltuin, met daarboven de bestuurskamer van VOJ en de werkplaatsen wan de toenmalige 18 septemberclub, waar ik ook nog jaren lid van ben geweest, samen met o.a. Cocky Martens, zijn zus Mieke, Wim Bulters, Jan Castelijn, Jan en Harry Hover en nog veel meer. Met Jan Hover heb ik nog steeds contact, maar hoe is het met de anderen gegaan? Het achterste deel van het witte gebouw was inderdaad het magazijn van Jan Nagel, de bloemenhandelaar. Later werd deze opslag verplaatst naar de Hendrik Staetslaan, in het pand recht tegenover het huis waar ik geboren ben en waar foto 2707 (bevrijding) gemaakt is. Op de plaats van het witte gebouw staan nu het Henriette Roelants VTA centrum. Henriette Roelants was inderdaad familie van de familie Philips en was o.a. belast met het wel en wee van de kinderen van Philips werknemers. In die tijd besteedde Philips daar veel aandacht aan. Het verenigingsgebouw van VOJ (een grote houten loods waarin toen ook de Philips kleuterschool gevestigd was) had zelf een beroepskracht als concierge, Roel Leidekker, en velen zullen hem nog kennen in zijn gele jas van het TV-uurtje op woensdag- en zaterdagmiddag. Altijd volle bak.
De grote motor voor VOJ was Klaas Planting en ik meen dat hij ook de eerste steen gelegd heeft voor het Henriette Roelantsgebouw. De wijk heeft veel aan deze man te danken. Waarom niet de Willem van Noortlaan veranderen in Klaas Plantingplein? Zomaar even een suggestie.
Naam: Benno Verstraaten
Is de foto die jullie hier afbeelden niet vanuit de Hans Vredeman de Vriesstraat gemaakt, iets voor de Hans Steenwinkelstraat?
De glijbaan getoond, staan nog resten van ter hoogte van deze straat in de struiken van de speeltuin VOJ. Van oudere bewoners ter plaatse bestaat namelijk ook de twijfel over genoemde straatnaam.
Wie verschaft er wat opheldering!
=== Dat het toch de Willem van Noortlaan is kunnen we snel duidelijk maken aan de hand van foto 2801 (de luchtfoto) waar we zien dat de boerderij 'Vredeoord', die je ook hierboven ziet, recht regenover de Willem van Noortlaan ligt. Het brede trottoir links op de foto hierboven is de middenberm, die je niet terug kunt zien in de Hans Vredeman de Vriesstraat. (Red.) ===