Fotonr.: 25006
Bijdrager Gerard van de Vorle
Jaar: 1956
Onderwerp.: Scholen / Onderwijs |Lagere Scholen / Basisonderwijs |Woensel, St Joannes Berchmansschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St Joan Berchmansschool

Beschrijving Schoolreisje naar Schiphol
Geplaatst op 08-08-2010

Reacties

Datum: 08-08-2010
Naam: P.Guns img

Voorste rij 2e van links meen ik Gradus v.d. Hurk te herkennen. Zijn ouders hadden vroeger een Végéwinkel op het Hemelrijken tussen de Schoolstraat en de De Vriesstraat. Schuin achter hem (met geruite blouse) mijn broer Jac Guns.


Datum: 17-12-2011
Naam: Paul van der Cingel img

37 kinderen in de klas. Dit kwam door tekort aan onderwijzers, zei men toen. Welk smoesje heeft men tegenwoordig, onderwijzers zijn er toch genoeg?


Datum: 17-12-2011
Naam: Tini van Rooij img

Nou Paul, we praten wel over 1956. Toevallig zat ik in dat jaar ook op deze school. Iedere klas had 24 banken. 24x2 dus 48 kinderen in een klas was geen probleem. Zo heb ik het mijn hele schooltijd meegemaakt. Ik heb hiervan geen nadelige gevolgen ondervonden. ik herinner me wel dat de inspectie halverwege het schooljaar ingreep, er moest een combinatieklas gemaakt worden wat ons ons handenarbeidlokaal kostte. Ik denk ook eerder dat het toen een kwestie was van hoeveel klaslokalen zijn er ter beschikking en niet van hoeveel onderwijzers.


Datum: 17-12-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers img

Er wordt tegenwoordig veel geschreven en gesproken over kinderen met een "rugzakje". Voor de leerkracht is het dan moeilijk werken met zulke grote klassen. Ongetwijfeld zijn die kinderen er vroeger ook geweest, maar waarschijnlijk niet in de aantallen van tegenwoordig. Waar dit door komt? Wie het weet mag 't zeggen. Overigens, ik heb in de jaren vijftig ook in klassen van meer dan veertig kinderen gezeten en denk hier alleen maar met veel plezier aan terug.


Datum: 18-12-2011
Naam: Toon Geevers img

Ik heb zelfs met meer dan 50 kinderen in een klas gezeten en ook nog in ploegendienst. Het aantal kinderen was erg hoog en dan heb je vanzelf een tekort aan onderwijzers. Ik heb trouwens niet het idee dat, met of zonder rugzakje, het niveau beter is dan toen.


Datum: 18-12-2011
Naam: Paul van der Cingel img

Dank aan iedereen die reageerde. Er wordt terecht opgemerkt dat het aantal leslokalen in veel gevallen meespeelde. Zeker in de jaren dat de babyboomers naar school gingen, grofweg vanaf 1951, werd de nood erg hoog. Er was kort na de oorlog een groot gebrek aan onderwijzers, misschien werden er tijdens de oorlog minder opgeleid. Wat Tini beschrijft is ongetwijfeld waar, maar even waar is de vaststelling door deskundigen dat een klas van meer dan 30 leerlingen ten koste gaat van een flink aantal leerlingen dat ongemerkt niet datgene leert wat verwacht mag worden, Straks komen allerlei leerlingen met een rugzakje in het gewone onderwijs, dat gaat ten koste van alle leerlingen. Ik heb ook meegemaakt dat een te grote klas (48 ll.) werd opgesplitst toen een stagiaire een klas kreeg toegewezen, halverwege het schooljaar. Op de zolder van de school was met kunst- en vliegwerk een lokaal in elkaar geflanst. Wat Toon schrijft, noemen we tegenwoordig in goed Nederlands een understatement. En Lieke, ik heb ook een heerlijke schooltijd gehad ondanks de grote klassen, maar ik vrees dat veel kinderen die niet mee konden komen tekort zijn gedaan.


Datum: 03-10-2014
Naam: Jan Naus img

Wie kan zich wat namen herinneren bij deze foto? Ik ben erg benieuwd, want ik meen mezelf te herkennen als de jongen met het lichte hemd vierde van links. Ik heb tot 1956 op deze school gezeten.


Datum: 06-04-2018
Naam: Peter van Daal img

In het midden, met een hand op andermans schouder, lijkt mij er een van Van Antwerpen?