Bijdrager Jack Docters
Jaar: 2010
Locatie 1.:Centrum |111 Binnenstad |18 Septemberplein
Onderwerp.: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Schilderijen / Tekeningen |Stadsgezichten
Reacties
Naam: Joop Mengde
Nee, alle gemeentebesturen van Nederland hangen het idee van Rem Koolhaas aan dat pleinen leeg moeten zijn. Niemand durft nog zelf te denken of de mening van de burger te vragen, bang om met een plein met bomen niet voor vol te worden aangezien. Er heeft onlangs een artikel hierover in het ED gestaan.
Naam: Peter Smid
Men zou eenvoudig zo maar kunnen concluderen dat deze Rem Koolhaas (geen idee wie dat is, maar dat kan natuurlijk aan mij liggen) nog nooit steden als Maastricht, Bonn, Bergerac, Bern, Plymouth of duizenden andere plaatsen heeft bezocht. Daar zijn de pleinen en brede straten voorzien van groen in alle denkbare vormen, en dan bedoel ik niet een parkeerplaats met groene auto's of voordeuren die in een fris mint kleurtje geschilderd zijn. Zowel de Markt, het Stadhuisplein als het 18-Septemberplein zijn SAAI, driewerf SAAI. Daar helpt geen betonnen fontein, overmaatse rioolbuis als ingang van een kelder, een Blob, een kind van Blob dat nu juist op dezelfde hoek moet staan als het lampenmaakstertje, en allerlei andere soorten decoratie aan. Tegen groen in de vorm van fraaie bomen, plantsoenen en plantenbakken is niet te werken, ondanks de vreemde opvattingen van Rem Koolhaas. Laten we die man vanaf nu maar negeren als het gaat over de inrichting van pleinen.............
Naam: Eric Kemperman
Lege pleinen zijn een typisch Noord-Europees verschijnsel. Als er op pleinen ooit bomen gestaan hebben, zijn ze meestal omgehakt. Want dat is 'mooi' en 'ruimtelijk', volgens de architectenmaffia (en hun gelieerde welstandscommissies). Zie bv de oude foto's van Markt en Woenselse Markt op deze site.
In Zuid-Europa zijn ze groener en gezelliger ingesteld. De Fransen hebben een mooie uitdrukking voor onze pleinen: "places mineraux" ofwel stenen pleinen.