Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1934
Locatie 1.:Woensel |412 Hemelrijken |Boschdijk
Onderwerp.: Gebouwen |Bioscopen / Theaters / Muziekcentra |City Bioscoop
Reacties
Naam: Hans van Melis
In 1934 en waarschijnlijk al veel eerder was dit Kruisstraat 2 en 4 De City op 2 en op 4 Vilé. Daarnaast de groentewinkel van Versteeg-van Rooij. Verder volgen Martin op den Buijs op blz. 124, Snuf Snuf de ijscoman en de winkel van Joodje Wegloop met tweedehands artikelen. (Deze namen kon ik in het adresboek niet terugvinden.)
Toen op 6 december 1942 Musis Sacrum aan de overzijde gebombardeerd werd trok Hendrikx met zijn Musis in dit hoge pand. In 1944 bleek de City aan de overzijde bomschade opgelopen te hebben.
Naam: Wil van Hout
Daar had je ook nog De Zeeuw wonen met zijn duiven. Had hij ook geen connecties met de drogisterij op het Hemelrijken? Daar tussen de Van Tuyls, ik geloof het wel. Je had er de slager Van Tuyl. Mien en de boekwinkel en dan De Zeeuw, daarnaast nog een Van Tuyl en daarna Fransen. De heer Fransen had iets met de gelijknamige harmonie op desbetreffende splitsing. Was hij geen dirigent of voorzitter, Hans?
Naam: Wil van Hout
De Zeeuw ofwel de Zuww in de Hemelrijken had daar een drogisterij. En de Zuww op de Fellenoord had een café waar de duivenmelkers thuis waren, vanaf minimaal 1920. Hij had 's werelds beste duiven. In de oorlog moesten de ringen ingeleverd worden en mocht men ze opeten. Daar hadden de heren duivenmelkers wat op gevonden. Ze knipten de poot onder de ring af en gebruikten de duiven alsnog om te fokken. Mijn buurman De Turck uit de Hemelrijken had ook de hele oorlog duiven, door hetzelfde systeem. Het was in de buurt een publiek geheim. Hier praatte nooit iemand over. En zo ging het natuurlijk overal.
Naam: Kees van der Hoeven
Volgens adresboek 1934 was de bewoning van deze 4 woningen als volgt. Op 2 is nog geen City vermeld, alleen de kastelein Van de Moosdijk. Op 8, de linker winkel, geeft het adresboek de groenteboer H. Theebe én de slager P. van Liempt. De adressen Kruisstraat 4-6 zullen de bovenwoningen zijn geweest. Op 6 de familie Silverenberg en op 4 dus monteur Vilé.
In 1953 is rechts sprake van het hotel van G. Hendrikx en links op 8 is dan de ijssalon City.
Naam: Peter Vilé
Die twee jongens die voor het rechter open raam op de eerste verdieping naar buiten staren zijn de tweeling Piet en Gerard Vilé (geboren 7-7-29). Piet is mijn vader. Beiden inmiddels overleden. De heer Van der Hoeven heeft het over monteur Vilé op nr. 4. Kan iemand mij vertellen wat voor monteur mijn opa was? Waarschijnlijk in de City zelf. Mijn opa overleed ruim een half jaar voor mijn geboorte in 1964. Mijn grootouders hadden toen al lang een kunsthandel-lijstenmakerij op de hoek van de Grote Berg-Bergstraat.
Naam: Antoon Franse
Op 12 augustus 2006 vraagt Thijs Franssen welke familie Fransen wordt bedoeld uit de reactie van Wil van Hout. Dit is mijn oom Jan Franse, die op de Hemelrijken woonde en voorzitter was van het Koninklijk mannenkoor La Bonne Espérance. Zijn vrouw had een manufacturen- en korsettenwinkel aan de Hemelrijken.
Naam: Tini van Rooij
Jo ik denk dat je je vergist. In 1944 en later zat de City-bioscoop aan de overkant, zie foto 2270. Ik denk dat je daar geweest bent. Ik wel tenminste.