Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1931
Locatie 1.:Strijp |611 Eliasterrein, Vonderkwartier |Lodewijk Napoleonplein
Lodewijk Napoleonplein
Reacties
Naam: M Taphorn
Waar bleef de tijd? Ooit de vrijdagmarkt op dit plein en de kermis was toen zo groot. Komend van het Wilhelminaplein-Julianastraat naar het Lodewijk Napoleonplein.
Het pand van Leo van Kuijk heeft er in de 70'er jaren ook nog gestaan. Wanneer is het eigenlijk plat gegaan?
Tegenover Ambassadeur hoek Amalia van Anhaltstraat was toch ook een café. Wie weet de naam. Ik weet dat er ook rijbewijsexamens werden afgenomen. Later ging het naar het Wiro-gebouw in Tivoli en daarna naar het Karel de Groteplein. Hoe was de naam van dat café ook weer?
Naam: Hennie de Groot
Dat was Atlanta op de Karel V singel, waar je op moest voor je rijbewijs. En kermis op het Wilhelminaplein en het Lodewijk Naopleonplein? Heerlijk, als klein menneke naar de bokstent om te kijken hoe Geertje Geenen (zoon van de smid) van de Hoogstraat daar de uitdaging aanging om tegen die mannen te boksen. Die bokstent stond vlak bij de overweg, samen met de steile wand. En dan stond langs de bokstent ijsco van Vami. Het eerste caramelijs ... smullen. Maar dan praat je alweer over begin jaren '50
Naam: Anne Troost
Eind jaren vijftig was zoals hierboven omschreven op beide pleinen kermis. Ik herinner mij nog een voorval. Mijn broer ging op de stoeprand zitten en had een schoen uit, trok zijn been onder zijn achterste en deed de schoen tegen zijn knie. Dat heeft hem toch wat geld opgeleverd. Kon toen, net zo goed als dat we als 18-jarige in de mallemolen mochten meedraaien.
Naam: Ciel Bergman
Het pand van Van Kuijk is begin jaren '90 gesloopt. Vlak voor de sloop hebben wij er het pleinnaambordje nog afgehaald. Meteen erna is het huis van de kroegbaas van 'de Ambassadeur' er gebouwd.
<<< stond jouw e-mailadres ook nog op het pleinnaambordje? (Peter) >>>
Naam: Marieke Van Kuijk
Ja ja, nu weet ik wie het naambordje van mijn pa zijn huis eraf heeft gehaald, ik hoop dat hij het nog heeft en eventueel aan de oudste dochter dus ikke Marieke van Kuijk wil geven. Hebben jullie er ook de glas-in-loodramen uitgesloopt die aan mij waren beloofd?
Groetjes van Marieke van Kuijk, dochter van Leo en Nellie van Kuijk.
Naam: Carlo van der Zanden
Tussen het bewuste pand en de spoorlijn liep (in de volksmond) het zwarte pad. Dit was voor de bewoners van het Vonderkwartier DE toegang tot wat wij noemden het Philipsdorp. Ik liep er van huis uit met vriendjes over om op school in de Gagelstraat te komen. Langs het zwarte pad liep aan een kant een sloot, die de begrenzing vormde met de tuin van juffrouw Beukers. Aan de andere kant stond nog jaren lang een rijtje kleine huizen met lange toegangspaden, die in de winter geregeld blank stonden. In het pand van Leo heeft voordien ook nog jarenlang de beddenzaak van Arie van Mil gezeten. Volgens mij is de zaak er in 1946 gevestigd.
Op het plein was direct na de bevrijding een hele grote legertent opgericht. Daar werd onderhoud gepleegd aan militaire voertuigen. Ook het zware werk werd niet gemeden, ik herinner mij in ieder geval onderdelen van rupsbanden.
Naam: Jan de Weeger
Het pand rechts van de Ambassadeur werd, vóór en direct na het begin van de 2e wereldoorlog, bewoond door mevr. Mendels (Joods). Haar zoon heeft toen kans gezien om naar Amerika te komen. Op de andere hoek was een kruidenierswinkel, ik meen van de Spar. Ikzelf woonde destijds in de Willem de Zwijgerstraat.
Naam: Tineke de Boer-Sporen
Die grote kermis, twee pleinen, kan ik me ook nog goed herinneren. Samen met Gerdie van Kuijk ging ik op het braakliggende terrein naast en achter de sigarenwinkel naar de woonwagens van de kermismensen. We gingen dan boodschappen doen en kregen dan vrijkaartjes voor de kermis.
Naam: Paul van der Cingel
Dat grote gebouw rechts was er niet meer toen ik als peuter met mijn broer en een vriendje van de Kleine Berg naar de bewaarschool ging. Die zat in een gewoon woonhuis in de Hendrik Casimirstraat. Het was geloof ik van de gereformeerde gemeente en heette Rehoboth. Tijdens de oorlog moesten we van huis wat houtjes meenemen voor de kachel, een groot rond ding, dat in de achterkamer van de kamer-en-suite stond. Verder hetzelfde als op de foto.