Bijdrager Ad van den Akker
Jaar: 1953
Locatie 1.:Woensel |516 Vlokhoven |Woenselsestraat*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Wasserijen |Morgenlicht
Wasserij Morgenlicht (1)
Beschrijving | Links de oorspronkelijke woning van het echtpaar Cornelius van den Akker en Johanna van Roy (gehuwd in 1923) aan de Woenselsestraat 128 te Vlokhoven. Zij dreven een klompen- en houthandel. Na een poging een kousenfabriek op te zetten werd uiteindelijk gekozen voor een wasserij onder de naam "Waterlelie", al spoedig veranderd in "Wasserij Morgenlicht". Inmiddels had het echtpaar 15 kinderen. Vandaar dat begin jaren 50 werd besloten tot de bouw van een nieuwe woning. Dit werd Woenselsestraat 126. Tussen de twee woningen in bevindt zich de inrit naar de wasserij op nr 124. |
---|---|
Geplaatst op | 17-05-2010 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Wim Roxs
Wat een mooie foto van het jongere pand nr. 126 van de familie V.d. Akker, jarenlang onze buurman. Rechts is nog duidelijk het groen te zien dat de Heiweg omzoomde, waar links inderdaad het boerderijtje stond van de Klomp. Over klompen gesproken, ik heb nooit geweten, dat Cees v.d. Akker vóór de wasserijperiode nog klompenfabrikant was! De fraaie woning, in de jaren 50 gebouwd, is ooit eens door mij gefotografeerd en ook terechtgekomen bij "Eindhoven in beeld", onder nummer 19852. Opzij van dit pand lag een fraaie tuin met plantenstruiken tussen witte kiezelstenen.
Naam: Wim Roxs
Ongelooflijk, dat zo´n pracht alleenstaand huis, wat toch nog maar zo´n 20 jaar oud was, weer moest wijken, voor de nieuwe situatie. In jullie zijtuin, beste Ad (Adrie, noemden wij je toen), hebben mijn zus en ik nog eens geposeerd voor het maken van een foto, verkleed als Koningin Juliana en Prins Bernhard, ter gelegenheid van de bevrijding!
Naam: Wim Roxs
Hallo Cees, een ding is me nu niet duidelijk. Ad berichtte in de aanhef, dat de foto het later nieuwgebouwde huis toont met nummer 126. Het oorspronkelijke, ouderlijk huis links daarvan droeg nummer 128. En de feitelijke wasserij had als huisnummer 124. Nu schrijf je, dat je van de woning 126 later naar 124 verhuisde. Dat zou dus betekenen, dat jullie toen in de wasserij, met huisnummer 124 woonden?
Naam: Wim Roxs
Dat kan ook beter kloppen wat de huisnummering betreft, want wij als buurlui woonden toen op 120, en de nummering 122 zal hebben geslagen op het boerderijtje van Klomp, op de heiweg links, dat in feite ook tot de Woenselsestraat toebehoorde. En inderdaad was het ouderlijke huis een dubbelwoning, dat kan ik me ook herinneren.
Naam: Wim Roxs
Kan me uiteraard nog goed het paardentransport herinneren, voor ophalen van was en bezorgen van schone was, maar de namen van de paarden kende ik, als buurjongen van de wasserij, niet. Wel de naam van een van de mannen op de bok en veel later als chauffeur op de bestelauto, namelijk: Pietje.
Naam: Hans Vervoort
Dat de was opgehaald werd bij mijn opoe in Best weet ik nog wel. Er moest een stuklijst ingevuld worden en de was werd verzameld in een grote doos. Deze dozen werden opgehaald en gebracht met paard en wagen. Iedere klant had twee dozen die rouleerden. De fam. Van den Akker had een stuk grond langs de Boschdijk in Best. Mijn opa huurde dat stuk van de fam. Van de Akker en hij verbouwde er zijn groenten op.