Fotonr.: 24096
Bijdrager Helmut Gassen
Jaar: 1923
Locatie 1.:Strijp |616 Strijp S |Philips Complex Strijp 1/S*
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Philips |Nat Lab Strijp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Nat Lab Plaquette

Beschrijving In 1923 aangebracht naast hoofdingang SMM (oudste deel Nat.Lab.)



1914 Start van het wetenschappelijk onderzoek als zelfstandige activiteit binnen Philips. Het onderzoek vond plaats in de gebouwen voor de lampenfabricage.



1923 Opening van het Nat.Lab.gebouw, aangeduid met de letters SMM, speciaal bedoeld voor laboratoriumonderzoek. Het ontwerp is van architect Dirk Roosenburg.



1930 Eerste grote uitbreiding met de gebouwen SAQ. Een lange dwars-vleugel (Oost-West) sluit het complex aan de Noordzijde af en verbindt de laboratoriumgangen SMM, SAQ-lang, SAQ-kort en de hoogspanningsruimte met elkaar. In deze dwars-vleugel werd o.a.laag-radioactief materiaalonderzoek uitge­voerd. Later werden op de 3e etage de expe­ri­mentele TV-studio en de vacuümdienst ondergebracht.



1942 Uitbreiding met vleugel SDO ‘de badgang’ voor administratie, personeeldienst en di- rectie. In een aanbouw werd hier de bibliotheek en reproductieruimte ondergebracht.



1950 Uitbreiding SMM: op de laboratoriumgang SMM werd een etage gebouwd. Hierin vond voornamelijk che­misch onderzoek plaats: chemische analyses, preperatief che- misch laboratorium (PCL), chemisch magazijn en spoelkeuken.



1954 Uitbreiding SMM met collegezaal boven de hoofdingang en nieuwe vleugel SAQ. Het Nat.Lab. heeft nu zijn maximale omvang bereikt.



1960 Eerste nieuwbouw Nat.Lab. Waalre wordt opgeleverd. De verplaatsing van de 14.000 researchmedewerkers en apparatuur begint. 



1972 De verhuizing is voltooid. Het voormalige Nat.Lab.complex in Strijp wordt nu ge- bruikt door het Centrum voor Fabricagetechnieken (CFT) en later door de afdeling Stan­daardisatie en Normalisatie.



2007 Begin sloop van de voormalige Nat.Lab.-gebouwen. Hoogspanningszaal, korte SAQ- vleugel, SDO (badgang), en de lange Oost-West vleugel worden afgebroken. 



Gebouw SLL met de centrale werkplaatsen en glasinstrumentmakerij werd eind jaren ‘90 al gesloopt. Alleen het eerste hoofd­gebouw SMM uit 1923, de aansluitende SAQ-vleugel (1930/1954) en de Collegezaal (1954) blijven als industrieel monument behouden.
Geplaatst op 06-05-2010
Email bijdrager img