Bijdrager Regionaal Historisch Centrum Eindhoven - RHCe
Jaar: 1935
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Zuivelinrichtingen |DMV Campina
Campina melkbezorging. (2)
Beschrijving | Nog veel vroeger als de voorgaande foto. Op de wagen zie ik zowel grote melkbussen als flessen. Hier voor het pand Dirk Boutslaan 2. Zie ook foto 456. |
---|---|
Geplaatst op | 31-12-2005 |
Email bijdrager |
Reacties
Naam: Wil van Hout
Melkinrichting Sint Jozef en Sint Petrus zijn samen gegaan als De Kempen. Het is de moeite waard eens te kijken hoe het hun vergaan is. In de jaren 60 betrekken ze een nieuw gebouw.
1979. D.M.V Campina.
1980. Melkunie Holland.
1989 Fusie D.M.V. Campina en Melkunie.
1991 Acquisitie Comelco N.V. Belgie. Acq. Del Town Specialiteit U.S.A.
1993. Acq. met Sud Milch A.G. Stuttgard, Joint venture Milch Koln/Wuppert.
1997. Overname Menten Nederland.
1998. Limmen en Darry food en Menten Polderland. Nupron Norten Hardenberg Duitsland.
1999. Overname Nemzett Berlijn, vorming Tuffi Campina.
2000. Opening Yogert fabriek in Stupino Rusland.
2001. Verandering van naam in Campina met het eigen logo en merk.
2002. Tuffi fuseren Tot Campina.
2003. Overname Molkerei H. Strothmann Guthenburg Duitsland. Overname Parmalat Thailand en Vertige Vietnam. Overname Quality brands Griekenland.
2004. Overname Zuivelfabriek in Klerken Belgie. en Joint Venture Vina Milk.
2005. Nieuwe organisatievorm Campina. Zowaar een internationaal concern geworden!
Naam: Gijs Dijsselbloem
Dit pand staat niet in de Dirk Boutslaan. Campina heeft pas begin zestiger jaren een nieuwe fabriek aan de Dirk Boutslaan gebouwd. Daarvoor was dit terrein een dependance van de gemeentewef en werd Juliana 2 genoemd.
Harrie Hendriks beheerde daar de stapels stenen en is met het hele zooitje naar de kanaaldijk (bij de witte gasketel) verhuisd.
Naam: Jeannette Wassink
Aan het kanaal waren de stallen van de paarden van de melkboeren. Als kind gingen we vaak de melkboer helpen en als hij klaar was gingen we dan mee naar de Kanaaldijk. Daar spande hij het paard uit, vervolgens liep het beestje zelf naar zijn stal - iets wat we geweldig vonden! Wat later werden ze vervangen door accu-wagentjes.
Naam: Paul van der Cingel
Het is niet zo' n mooie foto, maar de melkkar is herkenbaar. De meeste melk werd nog 'los' verkocht, d.w.z. met een litermaat die gevuld werd via het kraantje dat je onderaan de melkbus ziet, de melk werd daarna overgegoten in een pan die door de klant mee naar buiten was genomen, er was meestal ook nog een halflitermaatje, sommige melkboeren hadden nog een hond onder de kar die moest helpen trekken.
Deze kar heeft 2 melkbussen, daartussen een soort houten koffer waarin boter werd bewaard en soms nog andere levensmiddelen, eieren of zo.